Annons

Diggiloo bjuder på country och orientaliska tongångar

2003 gick startskottet för Diggiloo. Idag 11 år senare har mer än en miljon besökare sett Sveriges ledande sommarunderhållning. Turnén har besökt slott, idrottsplatser, torg och herrgårdar i olika former och förra året uppträdde gänget på Citadellet i Landskrona. Söndagen den 29 juni brakar det loss på samma plats igen då de är tillbaka. En del av årets artister är tillbaka efter förra årets succéspelning, andra är helt nya i gruppen. De som kommer till Landskrona är Lena Philipsson, Nanne Grönvall, Eric Gadd, Jessica Andersson, Erik Segerstedt, Oscar Zia, Nassim Al Fakir och Magnus Johansson.

Tillbaka är också komikern Per Andersson som hade ett par oförglömliga nummer förra sommaren då han bland annat försökte efterlikna Angus Young i AC/DC.
– Det ska bli kul att komma tillbaka. När jag fick frågan förra året så tänkte jag att jag ska punktera hela showen men allt var ju så himla trevligt. Därför tackade jag ja när de frågade om jag ville vara med igen, säger Per Andersson och utlovar nya upptåg.
– Jag ska bland annat sjunga Dr Bombays hit Calcutta. Det kommer att bli mäktigt, skrattar komikern.

Annons
 

En annan som har lätt att dra på smilbanden och som kommer till Citadellet är Nassim Al Fakir.
– Jag vet inte om jag är mer nervös än stolt. Men det är klart att det är hedersamt att få vara med ett gäng med så mycket erfarenhet. Jag har ju gjort en hel del själv även om det mest är TV, säger han.

Jessica Andersson och Nanne Grönvall intar två av huvudrollerna i Diggoloos country-hyllning. De är kända för pop, rock och schlagers, men ska nu även göra låtar av Gretchen Wilson.
– Som liten lyssnade jag mycket på country. Jag hade alla Dolly Partons skivor. Hennes superhit Jolene var en av de första jag lärde mig på gitarr. Det ska bli kul att återuppta countryn, tillsammans med det här gänget, säger Nanne Nanne Grönvall.

Diggiloo vill överraska genom olika former av årligt tema eller hyllningskoncept. På senare år har de bjudit på svenska progglåtar (2011) eller ledmotiv från hollywoodrullar (2012) och förra året blev det en hel del hårdrock. Nu planerar artisterna att inhysa halva Bollywood i årets show.
– Det är en minst sagt galen idé, säger Lena Philipsson och skakar på huvudet.
– Det började som en skämt. På förra årets finalfest sa Per Andersson, ”vi gör något riktigt oseriöst nästa år. Varför inte Diggiloo goes Bollywood”, säger grundaren Lasse Holm som dock inte är med i showen sedan något år.

Vad Per Andersson aldrig fattade var att Lasse Holm nappade på idén. Fast han valde att sträcka sig längre än till bara Bombay. Därför har den senaste tiden ägnats åt att plugga discohits från både Indien, Turkiet och mellanöstern, för att skapa ett färgstarkt och vansinnigt hyllningsnummer.
– Bollywood-trenden känns skön, äntligen tar någon mig på allvar. Johan Glans och David Batra har sin nya tv-serie Jättebästisar och Diggiloo kan ju inte vara sämre än en ståuppare från Eslöv, säger Per Andersson gravallvarligt.
– Periodvis har jag lyssnat mycket på orientalisk pop. När Sertab Erener tävlade i Eurovision 2003, kändes låten som en klockren vinnare direkt. Det blir ett färgstarkt medley, lovar komikern.

Årets Diggiloo-föreställning innehåller även en lång rad radiohits och slagdängor. Från Jacob Hellmans debutplatta (…Och stora havet) fram till dagsaktuella artister som Robbie Williams och Katy Perry.
– Gamla hits ska bli som nya. Jacob Hellman är en svensk klassiker och hans låtar kan bli återupptäckta hits i sommar. Hela 25 år efter att de släpptes på platta första gången, avslutar Erik Segerstedt.

Här kan du läsa om och se bilder från Diggiloos spelning 2013.


Per Andersson samlade inspiration till den orientaliska delen av årets show.
Foto: Kristofer Sandberg


Lite utrymme för egna aktiviteter blev det också för gänget.
Foto: Kristofer Sandberg

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser