Annons

Thorn Lighting lägger ner produktionen i Landskrona

Strax efter lunch kom beskedet att ett av stadens mest anrika företag, Thorn Lighting planerar att lägga ner sin produktion i Landskrona. Den lokala ledningen har idag lagt fram sina planer för fackföreningarna. Dessa inkluderar uppsägningar om cirka 150 av totalt 250 anställda i Landskrona. Det förutses att all operativ verksamhet kommer att upphöra i slutet av kalenderåret 2014. De cirka hundra som kommer att jobba kvar arbetar inom försäljningsavdelningen. Under flera år har funderingar på flytt av tillverkning varvats med nedläggningshot av Thorn Lighting i Landskrona. Idag blev det klart att all tillverkning kommer att läggas ner under året. – Av koncernens elva produktionsenheter är det bara en som har full beläggning och av de tio andra så har Landskrona sämst. Att vi lägger ner produktionen beror allstå främst på överbeläggning samt höga lönekostnader, säger Tom Bergseng, vd för Zumtobel Group Management Nordic. MBL-förhandlingarna med facken kommer att börja på onsdag och så fort man är klar så kommer folk att få sluta. Det finns dock en chans att 6-10 ingenjörer kan få stanna. Anledningen är att företagsledningen har som mål att etablera ett Design & Engineering Center i Landskrona. – Vi ska etablera ett i Sverige och vår målsättning är att det hamnar i just Landskrona. Men det är inte beslutat ännu. Några planer på att flytta den försäljningsavdelning som ska vara kvar från de nuvarande lokalerna har man inte. – Vi äger fastigheten och marken och tänker stanna kvar i kontorsbyggnaden. Men vad som händer med produktionshallarna vet vi inte i dagsläget, säger Philip Widner, styrelseordförande för Thorn Lighting i Landskrona. Av de 150 som planeras få gå är cirka hälften kollektivanslutna och hälften tjänstemän. Snittåldern är 51 år och fler än hälften är kvinnor. Den största delen av produktionen kommer att flyttas till England där lönekostnaderna är hälften av i Landskrona.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser