Annons

Släckningsarbete pågår hela helgen

Storbranden som härjat i ett pelletslager i Landskrona hamn sedan natten mot onsdagen kommer inte att vara släckt förrän efter helgen. Det uppskattar André Bengtsson på Räddningstjänsten som på fredagsförmiddagen träffat representanter för såväl hamnen som försäkringsbolag och företagare. Livet i hamnen börjar dock, trots släckningsarbetet, att gå vidare och de första fartyget har angjort hamnen igen.

Sedan natten mot onsdagen har det brunnit i ett pelletslager i Landskrona hamn. Släckningsarbetet har nu kommit in i en fas där Räddningstjänsten lämnar över till andra entreprenörer.
– Det handlar nu om att riva en vägg på den östra sidan och därefter raka ut pelletsen på marken utanför och släcka den och det är ett arbete som andra klarar utan vår hjälp. Därmed slutar vi vår insats här nere klockan 14 idag, säger André Bengtsson till Landskrona Direkt.
– Utan att veta exakt så tror jag att hela helgen kommer att gå innan lagerbyggnaden är tom på pellets. Det tar sin tid eftersom rasrisken är stor och därför får man tillverka speciella rakor som når 25 meter in i lokalerna och som kan skrapa ut den glödande massan som sedan släcks och transporteras bort.

Annons
 

Det fösta fartyget sedan branden har idag angjort hamnen för att lossas.
– Det är flytande produkter som ska till Yara och detta kan lossas utan problem, säger Lars Nilsson, chef för hamnen.
– Jag uppskattar att vi sedan kan vara igång som vanligt nästa vecka, med undantag av lossning av pellets och kalk eftersom transportbanden är så skadade att de inte kan användas.

Läs även: Storbrand i hamnen tar tid att släcka

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser