Annons

Varvsnedläggning kan gynna OHIAB

Det var med blandade känslor som Jonas Hansson, vd för Oresund Heavy Industries, tog emot beskedet att konkurrenten Damen Shiprepair Götaverken i Göteborg läggs ner.
– Om nedläggningen fullbordas så innebär det att vi har en konkurrent mindre och mindre dockkapacitet i området Nordsjön/Östersjön kan innebära att trycket ökar på vår anläggning vilket i sig skulle vara positivt för oss, konstaterar Jonas Hansson men tillägger samtidigt att han personligen tycker att det är väldigt trist för svensk sjöfart att ytterligare ett varv försvinner.

Det var under torsdagen som varvets anställda fick beskedet om nedläggningen.
– Det kom som en chock för oss alla. Vi har sedan två veckor börjat med en ny organisation, med färre kollektivarbetare, och nu kommer de ut med detta, påpekade Jacob Billborg, ordförande i IF Metalls verkstadsklubb i Göteborgs Posten.

Annons
 

I ett pressmeddelande konstaterade Damen Shiprepair Götaverken att företaget under de senaste åren haft en ogynnsam internationell utveckling på marknaden. ”De kombinerade effekterna av denna utveckling har lett till aktieägare och ledningen avvecklar verksamheten vid Göteborgsvarvet.” och som de viktigaste orsakerna till nedläggningen anges, ”den deprimerade situationen för den skandinaviska sjöfartsmarknaden, det ökade antalet baltiska reparationsbryggor och värdet av den svenska kronan i förhållande till andra valutor”.

Nedläggningen av Damen Shiprepair Götaverken innebär att en varvsepok nu definitivt går i graven i Göteborg. Damen Shiprepair Götaverken hette tidigare Cityvarvet och är det kvarvarande större varvet i Göteborg. Sedan år 2000 ägs varvet av den holländska varvkoncernen Damen Group.
Varvet har varit inriktat på reparationer och underhåll av fartyg på upp till 75 000 dödviktston.

Oresund Heavy Industries är just nu inne i en intensiv period och avvaktar närmast ett nytt verksamhetstillstånd
– Vi får väl avvakta utgången av denna innan vi funderar på nästa steg i utvecklingen, säger Jonas Hansson på frågan om det kan bli aktuellt att ta över delar av Damen Shiprepairs maskinpark, som exempelvis den stora flytdockan.

Oresund Heavy Industries skrev under avtalet om tillverkning av vindmöllor med den tyska vindkraftverkstillverkaren Enercon som innebär att Enercons dotterbolag EWP (Enercon Windtower Production) flyttar produktionen från Malmö till Varvsudden och att de 200 anställda erbjuds att flytta med.

Varvsnäringen i Göteborg gick samma öde till mötes som Öresundsvarvet i Landskrona och anrika Göteverken som startade redan 1841 på lades ner på 1970-talet för att återstartade 1993 och har sedan dess utfört mer än tusen underhållsjobb på fartyg. 1975 fanns 15 000 anställda vid varven i Göteborg och uppskattningsvis 3 000 anställda hos underleverantörerna. Noterbart är att 1988 lämnade den sista båten, isbrytaren Oden, Arendalsvarvet och sedan några år tillbaka är det Oresund Drydocks som sköter underhållet av de svenska isbrytarna, bland dem även Oden.

Fakta
Oresund Heavy Industries är koncernmoderbolag till Oresund Drydocks, som reparerar och bygger om fartyg, samt Oresund Steel Construction som tillverkar större stålkonstruktioner. Bolaget arbetar med den strategiska utvecklingen av koncernen. Oresund Heavy Industries är beläget mitt i den dynamiska Öresundsregionen.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser