Annons

Rädda Barnens Musikprojekt läggs ner

I närvaro av bland andra Malmöprofilen Dialy Mory ”Dallas” Diabaté, artisten Loulou Lamotte, jazzgitarristen Georg ”Jojje” Wadenius och Mikael Sandgren, regionchef för Rädda Barnen Syd invigde dåvarande skolchefen i Landskrona, Tomas Johansson under pompa och ståt, Rädda Barnens Musikprojekt i Landskrona. Ett år har gått. Nu läggs verksamheten ner. Ekonomi och få sökande uppges vara skälet.

I april 2013 var skolans representanter stolta. Rädda Barnens Musikprojekt var husvilla efter nära nog två decenniers framgångsrik verksamhet bland ungdomar i riskzonen i Malmö. Landskrona visade framfötterna och såg möjligheter att få till stånd ett individuellt alternativ på gymnasieskolans introduktionsprogram där musikintresserade men skoltrötta elever skulle ges en chans att hamna på rätt spår igen. Elever som varit obehöriga till gymnasiet gavs en trygg miljö i huset på Storgatan och med engagerade lärares hjälp fick man lektioner i musik men även i matematik, svenska och engelska. Det poängterades också från start att detta inte var ett projekt utan en permanent verksamhet.
– Men nu har tjänstemännen beslutat att verksamheten ska avvecklas till den 29 juni, säger  enhetschef Micke Svennerbrandt och det går inte att ta miste på hans besvikelse.
– Nu upprepas det som hände i Malmö, säger han och suckar tungt.
– Åter sviks samhällets sköraste grupp. Jag har aldrig träffat på så svikna barn som jag träffat  i Landskrona, säger han och funderar lite över hur han ska uttrycka sig.
– Jag vet inte riktigt vad jag vågar säga. Jag är helt enkelt inte önskvärd längre och har redan fått bannor för vad jag skrev på Facebook igår, förklarar han.

Annons
 

I sitt inlägg på Facebook skriver Micke Svennerbrandt om ”Tomteblossyndromet”.
”Under min korta tid i Landskrona har Hållplats 261 invigts och lagts ner, Navigatorcentrum har invigts och lagts ner, Nova har lagts ner, Startelvan läggs ner, Pluto har lagts ner. Rädda Barnens Musikprojekt har invigts och läggs ner. Ger man utsatta barn förhoppning-svek-förhoppning-svek då har vi ju själva bidragit till att skapa ett svårt utanförskap för ungdomarna. Jag hade hoppats att jag skulle kunna hjälpa till och göra Landskrona till en bättre stad genom att ge den uppväxande generationen framtidstro. Nyligen fick jag en rapport via en socionom att knarket flödar i Landskrona som aldrig förr. Är jag förvånad? Nej! Svek från vuxenvärlden skapar kriminalitet och drogmissbruk. Långsiktighet, envishet och att aldrig ge upp och svika de här barnen det är enda möjligheten om man ska få till en socialt hållbar stad. Jag har alltid jobbat envist och målmedvetet för att jag vet att det blir positiva och goda effekter och resultat av det. Tyvärr blev jag förvandlad till något som jag inte är: Ett TOMTEBLOSS …En svikare.”

Micke Svennerbrandt är van att gå sin egen väg och menar att det är ungdomarna och hans eget samvete som driver verksamheten.
– Och jag sover gott om nätterna. Det går inte att vara fyrkantig om man ska ha framgång med dessa ungdomar. Jag ser mig som barnens ombudsman.

Han uppskattar att verksamheten kostar strax under två miljoner kronor årligen för kommunen men att man nu vid en nerläggning inte tar den minsta hänsyn till vad man tjänar in i det lite längre loppet.
– En person som hamnar i utanförskap kostar samhället 23 miljoner så till vida att hon inte också hamnar i drogmissbruk för då är samhällets kostnader minst det dubbla.

Beslut om avveckling fattades i mars och det var Ulf Bergström, verksamhetschef för gymnasieskolorna i Landskrona som tog detta.
– Anledningen är ekonomisk. För att den inriktningen skulle bära sig så hade det krävts cirka 15 elever. Fram till idag så har de inte haft hälften av dessa och till nästa termin så var det bara två sökanden. Skulle vi kört vidare så hade det kostat oss 830 000 kronor plus hyra, det vill säga runt en miljon kronor, säger han.
– Vi har dock andra introduktionsprogram på Selma Lagerlöfsgymnasiet som tar hand om elever med liknande bakgrund och de kommer att ta väl hand om de, utlovar han.

Att det bara skulle finnas två sökande till nästa år tar Micke Svennerbrandt  med en nypa salt.
– Jag har hört annat. Sen ska man ha klart för sig att de som väljer att gå hos oss inte alltid har koll på de stipulerade ansökningsdagarna.

Utbildningsförvaltningens tf chef Kjell Thoresson ger emellertid sin verksamhetschef fullt stöd.
– Det är ohållbart. Man kan nästan säga att dom avvecklar sig själv.

Vid invigningen för ett år sedan fanns dokumentärfilmare på plats. Det hela har utmynnat i en timmes lång dokumentär om skolan. Denna ska visas på SVT 1, UR, Kunskapskanalen i maj månad.
– Då kan ju alla bilda sig en uppfattning om behovet av Rädda Barnens Musikprojekt. Redan har huvudmän för skolor i andra kommuner hört av sig och nu är det klart att vi från och med läsåret 2014-15 tillhör Snitz gymnasium i Malmö, avslutar Micke Svennerbrandt och att döma av alla kommentarer på Facebook så är det en sann kämpe för de svaga som ser ut att lämna Landskrona.

Läs även: Kunskap ska byggas av musikglädje

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser