Annons

Dyrt resa till Ven

På tisdagsförmiddagen beslutade kommunstyrelsen att godkänna Ventrafikens förslag till ny biljettaxa och på kvällen valde kommunfullmäktige att gå på samma linje. Om än efter en tidvis högljudd och stundtals emotionell debatt. 150 kronor tur och retur kommer det att kosta att göra en utflykt till ön i sommar.

Kvällens flitigaste debattör, Marko Huttunen (-) var snabbt uppe i talarstolen.
– Vi i Centerpartiet, ställer oss inte bakom denna taxehöjning. Taxehöjningen är en tydlig signal om politisk ansvarlöshet, underströk han och beskrev den gångna tidens politiska styrning av bolaget som ”under all kritik” och inte kunde han se någon bättring trots en helt ny styrelse i bolaget.
– Det första de gör är att rea ut tillgångar. Man säljer ut en båt som man lagt nästan sju miljoner kronor på, för mindre än hälften av summan, 3 år efter att man köpt båten – till samma människor man köpt båten av. Säg mig – vem skulle inte vilja göra den typen av affärer med kommunen?

Annons
 

För inlägget fick han beröm av vänsterpartisten Henning Süssner Rubin som ansåg ”att problemet nu vältrades över på venborna”.
Socialdemokraterna var beredda att tillmötesgå en biljettprishöjning med en femma på en vuxenbiljett. Samtidigt efterlyste man genom Lars Wallsten ett tidigare löfte från den politiska ledningen i kommunen om tre miljoner kronor till bolaget för förlusttäckning.
– Vid årets slut ska vi göra den bedömningen, utlovade kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (FP) utan att gå in på några summor i förlustgarantin.
– Vi får se vad året ger.

Störst engagemang i frågan uppvisade venbon, tillika tidigare styrelseledamoten i Ventrafiken, socialdemokraten Måns Back Nilsson som höll ett känsloladdat tal där han beskrev frågan som en ”potentiell ödödare”.
– Jag är jätteorolig för ön jag bor på. Det här handlar så mycket mer än att vintertid höja biljettpriset med 50 procent till 75 spänn för en biljett. De nya fraktpriserna skapar oro, sa han och berättade om öns 70 småföretagare för att sedan dra paralleller till Visingsötrafiken.
– Där kostar en tur och returbiljett 50 spänn och det går 18 dagliga turer i båda riktningarna, vintertid, sa han och upplyste sedan att fraktpriset för lastbilar låg långt under vad det kommer att kosta för dylika transporter till Ven samtidigt som han berättade att han tidigare varit motståndare till statliga vägfärjor av miljöpolitiska skäl men att han nu svängt i frågan.
– Landskrona kommun har inte kompetensen. Det bör vara statligt, för då täcker staten utgifterna till 87 procent.

Motargumenten bet föga och den nya taxan klubbades, vilket bland annat innebär att det från och med 1 juni 2014 kommer kosta 75 kronor för en enkel standardbiljett. Det nya priset kommer att gälla året runt.
Priset för rabattkorten för vuxna och barn kommer att vara det samma som tidigare. Årskorten för vuxna och barn höjs med 800 kronor respektive 200 kronor.

V och Marko Huttunen (-) yrkade på oförändrad taxa. S yrkade på att det föreslagna priset för en standardbiljett skulle justeras till 65 kronor. SD yrkade på att priset för att ta över en bil (exkl. förare) skulle höjas från det föreslagna 650 kronor till 1000 kronor.

Noterbart var att samtliga yrkanden ställdes i en klump mot taxehöjningen, eller som det hördes från salen:
– Fyra förslag mot varandra – hur voterar man?
Någon votering begärdes ej heller.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser