Annons

Trippelinvigning av verk av Carl Fredrik Reuterswärd

Den 10:e maj blir det en stor dag för konsten i Landskrona. Då öppnar en ny permanent utställning på Landskrona museum med Carl Fredrik Reuterswärds Non – Violencesamling. Samma dag är det vernissage i konsthallen för en utställning med verk ur serien Arnold Forel Pratt-Mûller och porträtt av samme konstnär. På Kasernplan invigs dessutom Carl Fredrik Reutersvärds skulptur ”Revolver med dubbelknut”.

Carl Fredrik Reuterswärd är en av Sveriges mest betydande konstnärer. Han är internationellt känd, representerad på världens museer och omskriven av många. För många är han kanske mest känd som skaparen av revolvern med en knut på. Non – Violence skulpturen skapades av Carl Fredrik Reuterswärd som en reaktion på mordet av John Lennon 1980. 1988 placerades den numera världskända knutna revolvern utanför FNs högkvarter i New York. Revolvern har också blivit en välkänd logotype för The Non – Violence Project.

Annons
 

Redan under det tidiga 1950-talet tecknade konstnären revolvrar. På 1960-talet började han slå knut på olika föremål. Det började med en blyertspenna av märket Faber & Castell 1963. Sedan slog han knut på andra föremål, en linjal, en hästsko och till och med en näsa.
– Humor är det bästa verktyg vi har för att föra samman människor. När jag gjorde min fredssymbol, tänkte jag på hur viktigt det var att få med lite humor, bara för att mitt ”vapen” skulle bli symboliskt löjligt och fullständigt oanvändbart, har Carl Fredrik Reuterswärd sagt.

– Vi är stolta över att vi, här på museet i Landskrona, kan öppna en permanent utställning med Carl Fredriks samling på temat Non Violence, att staden berikas med ett nytt fantastiskt konstverk i den offentliga miljön. Sist men inte minst är jag glad att äntligen få möjligheten att visa Carl Fredriks fantastiska porträtt och underbara verk ur serien Pratt Müller, säger Birthe Wibrand, konstintendent på Landskrona museum och konsthall.

– Carl Fredrik Reuterswärds samling på temat Non – Violence innehåller många varianter på revolver med knut men även andra motiv såsom ”9/11” attentatet mot tvillingtornen och motiv från diktaturen i Chile. En del verk har aldrig visats för allmänheten tidigare, fortsätter Birthe.

Den nya permanenta utställningen på museet visar ett urval ur den donation Landskrona museum mottog under 2012 av Carl Fredrik Reuterswärd. Här visas målningar, teckningar och skulptur, alla på temat Non – Violence.
Non -Violence verken är en del av hans konstnärliga verksamhet men Carl Fredrik Reuterswärd som konstnär har många teman och områden och några av dessa möter ni på konsthallen under maj och juni.
– Program för trippelinvigningen den 10 maj kommer senare men vi kan redan nu utlova en överraskning – en mycket omtyckt känd skånsk person deltar i invigningen, berättar Birthe.
– Mer kan jag inte avslöja just nu.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser