Annons

Sammansvetsat samarbete om ny fjärrvärmeledning

Nu har arbetet med en sammankopplande fjärrvärmeledning mellan Landskrona och Lund startat. Strax efter klockan 11 i fredags svetsades två rör symboliskt samman för att markera händelsen. Ledningen, som ska vara färdig hösten 2015, är ett samarbete mellan Helsingborg, Landskrona och Lund och ger en tryggare värmeförsörjning åt västskånes fjärrvärmekunder.
– Ledningen är inte bara en klok ekonomisk investering som kommer att spara pengar genom de driftoptimeringar vi kan göra när flera olika produktionskällor samverkar. Det är också en miljöklok investering som innebär minskade koldioxidutsläpp bland annat genom en större möjlighet att tillvarata restvärme från regionens industrier. Med flera alternativa värmekällor i nätet ökar också försörjningstryggheten för de över 100 000 hushåll i västra Skåne som värms med fjärrvärme, sade Sylvia Michel, vd för Kraftringen, i sitt anförande.

– Ledningen blir 29 kilometer lång och hela investeringen uppgår till cirka 300 miljoner kronor, berättade Johan Holmstedt, vd för Landskrona Energi AB. Om allt går enligt plan öppnas kranarna i december 2015.

Annons
 

Arbetet med att förlänga fjärrvärmenätet från Landskrona till Lund har pågått sedan hösten 2010 då utredningsarbetet startade. Ett formellt samarbetsavtal skrevs under i maj 2013 och därmed kunde projektering och upphandlingar påbörjas.

Vid fredagens ceremoni svetsades två rördelar symboliskt samman av Sylvia Michel, Johan Holmstedt och Peter Knutsson för att markera starten på ledningsdragningen. Ceremonin skedde vid Häljarps station i närvaro av ett 60-tal inbjudna gäster.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser