Annons

Hetsig debatt i Nordiska rådet

När Nordiska rådet röstade om ett medlemsförslag om ett ökat fokus på arbetstagares rättigheter och rättvisa konkurrensvillkor för näringslivet slutade det med en häftig debatt och omröstning om social dumping. De nordiska Socialdemokraternas ambition var att värna arbetstagares rättigheter och rättvisa konkurrensvillkor i Norden och främja erfarenhetsutbyte i frågan.
– Men konstaterande av otrevliga fakta om utvecklingen på arbetsmarknaden i Norden fick högern att resa ragg och tyvärr förlorade den nordiska modellen omröstningen med 35-32, konstaterade Landskronas riksdagsman Anders Karlsson (S) och medlem i näringsutskottet efter omröstningen.
– Norden är ett socialt fyrtorn i Europa, betonade Per Rune Henriksen från norska Arbeiderpartiet i debatten.
– Det borgerliga flertalet bryr sig inte om verkligheten på arbetsmarknaden. De vänder ryggen till de problem som undergräver grunden i den nordiska modellen.

Den socialdemokratiska och den vänstersocialistiska gröna gruppens förslag tog fasta vid den europeiska och globala utvecklingen som innebär att arbetstagares grundläggande rättigheter ifrågasätts och arbetsvillkor undergrävs.
– Social dumping handlar om utnyttjande av människor, och det anser vi är fel. Att det förekommer har ingen förnekat. Vad är då problemet med att ordna en konferens för att belysa och skapa en gemensam förståelseram om problemet, funderade Anders Karlsson.

Annons
 

Medlemmarna i näringsutskottet från konservativa gruppen, mittengruppen och Nordisk Frihet motsatte sig en grundlig behandling av medlemsförslaget.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser