Landskronaprofil spelar 007 i den sista riktiga Bondfilmen

anders_coster_bond
Anders Cöster som James Bond. Notera att klockan står på 00.07. Foto: Lukas Pålsson/Jerry Gladh

– Mitt namn är Cöster. Anders Cöster! Så presenterade fotografen, läraren, hundägaren, yrvädret och Landskronaprofilen sig när han dök upp på redaktionen i veckan. Anledningen till att han presenterade sig just så var för att han är den nya James Bond. Jodå. Du läste rätt. Och det är inte den 1 april.

Det började med att en filmsnutt spred sig på Facebook. De som tittade gnuggade nog ögonen lite extra när de fick se att det faktiskt var Anders Cöster som var med på filmsnutten, en så kallad teaser, eller aptitretare om man så vill, till en helt ickekommersiell James Bond-film som ska heta Black Light och förhoppningsvis ha premiär till hösten 2015.
– Det är en film som kommer att visas mer privat. Det är alltså inget av storbolagen som står bakom och killarna som gör filmen vill inte ha något bråk om rättigheter och liknande, säger Anders Cöster som alltså kommer att spela James Bond.
– För att göra en lång historia kort så föddes idén i en lägenhet i Strömsnäsbruk utanför Markaryd i Småland för ett par år sedan. Två killar, Mats-Ola Pålsson och Lars Gahlin, som båda gillade de tidiga James Bond-rullarna spånade och kom på den geniala idén att göra en egen film, den sista riktiga Bondfilmen med betoning på riktiga, förklarar Anders Cöster.

Själv hade Landskronaprofilen inte en susning om projektet förrän strax innan jul.
– Mats-Ola Pålsson och Lars Gahlin är vän till en vän  som jag gick på lärarhögskolan tillsammans med. Denna vän ute i periferin frågade mig om det var okej att tipsa Mats-Ola och Lars om mig som Bond. De hörde av sig och reste ner till Landskrona i mellandagarna och då förstod jag att det inte rörde sig om något skämt.

– De berättade ganska ingående om sin idé och sina funderingar och de sade att jag var rätt man och att de ville att jag skulle komma upp till Strömsnäsbruk och provfilma, även om jag fortfarande väntade på att det hela skulle avslöjas som ett skämt. Och på den vägen är det, säger Anders Cöster och skrattar.

Sagt och gjort. I slutet av mars satte han sig i sin bil. För att komma i rätt stämning hade han bränt en skiva med gamla James Bondlåtar för att komma i stämning genom att leka biljakt. Väl uppe i det lilla brukssamhället väntade nästa överraskning.
– De tog mig till Markaryd och så fixade de en smoking och allt som hör därtill. Sedan tog vi oss till en fotostudion under två timmar där blev jag sminkad av ett proffs innan vi gav oss iväg till Strömnäsbruk för filmning. Sminkösen har jobbat i Hollywood och där bland annat sminkat Sylvester Stallone.

Det saknades ingenting, i alla fall inte i Anders Cösters ögon.
– De hade till och med två Volvo P1800 och radiohelikoptrar som de kunde filma från luften med. Pistolen är en äkta Beretta. Och jag kan en del om kameror men dessa spelar i en helt annan liga. De har riktiga grejer, säger han.

På den lilla teasern ser vi Anders kliva ur en P1800 till suggestiv Bondmusik och det går inte att låta bli att tycka att det ser väldigt proffsigt ut.
– Jag hade en del problem när vi spelade in. Bland annat så påpekade de att jag skulle fimpa min cigg med högerfoten men jag är vänsterfotad så det kändes inte helt naturligt, säger han och skrattar.
– Och det började med att de skulle vinka när jag skulle starta bilen och köra mot kameran. Men jag hade ju inga glasögon på mig så jag såg inte så långt. Därför var dom tvungna att blicka med en lampa, fortsätter han.

Något tal är det inte på teasern men när det väl blir dags så är det engelska som gäller.
– Jag har inte fått klarhet i om jag ska lägga till lite skotsk accent alá Sean Connery eller om det blir skolengelska. Jag får väl plugga på lite.

Efter besöket uppe i Strömnäsbruk har den blivande James Bond inte legat på latsidan.
– Det första jag gjorde när jag kom hem var plöja genom den James Bond-box som jag köpt efter Mats-Ola Pålssons och Lars Gahlins besök i julas och sedan dess har jag kollat in allt från de tidiga filmerna. Det gäller allt från hur han rör sig, hur han snackar och på vilket sätt han ler om man nu kan kalla hans smile för ett leende, säger Anders Cöster och visar vad han menar.
– Sedan börjar allvaret i maj. Då ska jag upp till Markaryd och spela in några scener i samhällets hotell som håller stängt endast av den anledningen att vi ska spela in film. Hela bygden verkar faktiskt vara med på dessa galna noter.

Därefter väntar mer filmande och sedan det tidsödande klipparbetet med allt vad det innebär.
– Och målet är sedan att premiären ska äga rum i Strömnäsbruk någon gång på hösten 2015, säger Anders Cöster och avslutar.
– Jag har alltid gillat att utmana mig själv och lära mig nya saker men detta är nästan galet. Jag är på väg att göra en resa som jag aldrig trott att jag skulle komma i närheten av. Nu är det bara att spänna fast bältet och gasa.

Till arkivet