Annons

Ungdomar praktiserar på Teneriffa

Fem elever från Allvar Gullstrandsgymnasiets yrkesförberedande program gör praktik under tre veckor på Teneriffa, ett äventyr som de trivs med. Landskrona Direkt har fått en rapport från killarna och deras lärare.
– Det är genom ett EU-bidrag från programmet Leonardo da Vinci som vi fått pengar från för att kunna genomföra detta för våra elever, berättar Bo Ståhl som är lärare och ansvarig från skolan.

Eleverna bor på ett campus i en stad som heter San Isidro på södra Teneriffa där de själva får ordna mat och fixa till allt annat som behövs. Abdi Abdilahi och Mohamed Ayyob från Industritekniska programmet praktiserar på en bilverkstad och får vara med om allt möjligt men de har blivit specialister på att byta och göra inställningar på däck.
– Det är en avancerad maskin med laser som mäter däcken och pekar ut var de ska balanseras. Vi har också bytt bromsar på några bilar men motorerna får vi inte pilla med, säger Abdi Abdilahi och skrattar.

Annons
 

Emilio Salinas och Armin Zahirovic från El- och energiprogrammet praktiserar på ett lokalt elföretag som har uppdrag för kommunen.
– Vi jobbar med att reparera gatubelysning och kartlägga elledningar till olika fastigheter, berättar Emilio Salinas.
– Många nya fastigheter står tomma och har ockuperats av bostadslösa personer som kopplar loss elledningar för att sälja koppar så vi hjälper till med att återställa ledningarna. Vi trivs mycket bra och våra handledare hjälper oss både med det tekniska och med språket. Fast Emilio pratar flytande spanska så det är jag som behöver lära mig, säger Armin Zahirovic.

Niklas Grönberg från Bygg- och anläggningsprogrammet jobbar på ett familjeägt snickeriföretag i en stad som heter Granadillo de Abona.
– Här jobbar vi med allt inom snickeri, berättar han.
– Just nu håller jag på med att renovera bord till en restaurang och sen ska vi påbörja ett stort arbete med att tillverka nya dörrar till ett hotell. Även snickeriet har fått känna på den spanska krisen. För fem år sedan fanns det över 50 anställda men nu är det bara fyra kvar, berättar Niklas Grönberg som stortrivs.

– Vi tror att det är en bra erfarenhet för oss när vi sedan ska söka jobb att vi varit och praktiserat i utlandet, säger Armin Zahirovic och de andra håller med.

På fredag är det dags för eleverna att resa hem och avsluta terminen innan det är dags för välbehövligt sommarlov och förhoppningsvis har de hunnit få lite solbränna under sin vistelse på Kanarieöarna.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser