Annons

På FP-lista mot sin vilja

Mot sin vilja har Edona Sejdija Heta hamnat på Folkpartiets lista till kommunalvalet i september.
– Jag har bett dem ta bort mig eftersom jag inte är intresserad av deras politik och jag är inte ens medlem, berättar Edona Sejdija Heta som istället satsar på att nå fullmäktige via nybildade Feministiskt initiativ där hon står som andra namn på listan.
– Det är Feministiskt initiativ som gäller för mig, deras politik är den jag arbetar för, påpekar hon och tror att hon står kvar på Folkpartiets lista för att man tycker det ser bra ut med många namn.
– Det ser väl fint ut och med några utlänningar på listan, vad vet jag, konstaterar Edona Sejdija Heta som för ett antal år sedan haft politiska uppdrag för Folkpartiet.

Hon satt i Fritidsnämnden mellan 2007 och 2009 och i Omsorgsnämnden ett halvår 2010.
– Men jag har lämnade både uppdrag och parti och jag har också bett dem plocka bort mitt namn, varför det inte blivit gjort kan kan inte förklara.

Annons
 

Nu är Edona Sejdija Heta inte den enda Folkpartisten som lämnat för att istället kandidera för Feministiskt initiativ, samma väg har Ann-Sofie Mörne, tidigare vice ordförande i kommunfullmäktige, valt. Hons står som tredje namn på FI:s lista till kommunalvalet.

Rent lagligt är det inga problem att stå på två listor i samband med val.
– Det är möjligt för en person att kandidera för flera partier i ett kommunval. Om kandidaten då får mandat i för flera partier, kommer kandidaten bli invald för det parti och valkrets där kandidaten har flest personröster i procent givet att kandidaten har klarat personröst spärren fem procent, dock minst 50 röster, förklarar Claes Björklund på Valmyndigheten och tillägger att om kandidaten inte har fått tillräckligt med personröster används någonting som heter jämförelsetal för att avgöra vilket parti som kandidaten ska bli invald för.
I vallagen behandlas det här i någonting om heter dubbelvalsavveckling. Återstår att se på vilken lista Edona Sejdija Heta får flest personkryss vid valet i september?

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser