Annons

Unika bilder från Borstahusen ställs ut och blir bok

Fiskeläget Borstahusen har genomgått en metamorfos av sällan skådat slag. Idag är det hög status att bo i det pittoreska fiskeläget och priserna på husen är höga. Dessutom hörs allt fler dialekter från de som bor där idag. Men så har det inte alltid varit och en som vet det är Bo Ingvar Svensson. Han fick tillfälle att dokumentera en samling original i början av 1970-talet och de personerna var så långt ifrån dagens Borstahusare man kan komma. 40 år senare sammanställde Bo Ingvar Svensson text och bilder och imorgon torsdag klockan 18.30 är det dags för boksläpp för ”Deras värld var Borstahusen” och vernissage av utställning på Landskrona museum. Under 1970-talet fick den unge fotografen Bo Ingvar Svensson en unik möjlighet att fotografera och dokumentera ”ett gäng äldre original” och fiskare i fiskeläget Borstahusen. Dessa ”original” passade inte in i mallen för välfärdssverige, något de var väl medvetna om. – Dom levde liksom sitt eget liv där ute bland ludorna. Det var inte ofta de tog sig till stan, säger Bo Ingvar Svensson och berättar om hur allt började. – Vi var ett gäng som brukade träffas på Domus restaurang på Järnvägsgatan. En av dom var Rolf ”Sigge” Malmsten och han var Borstahusare. Han tyckte att jag, som nyutexaminerad fotograf, skulle föreviga livet och gubbarna ute i Borstahusen och jag nappade på idén. Dessa män, varav en hel del var födda så tidigt som på 1800-talet, hade en vardag och rytm som styrdes av havet och fisket och något intresse för att bli dokumenterade fanns inte från början. – Jag började att hänga med Rolf ut till Borstahusen utan kamera och efter hand så blev jag accepterad. När jag sedan sakta men säkert tog upp mina tankar efter ett par månader så lät de mig fotografera. Jag mer eller mindre levde sedan med dessa män under deras vardag under några år och resultatet ser vi här idag, säger Bo Ingvar Svensson och ser sig om i muséets cafeteria där ett stort urval av hans fotografier hänger 40 år efter de är tagna. – Det var nära att det inte blev något. När jag skulle leta upp negativen så hittade jag dom inte. Jag letade förtvivlat överallt utan att hitta dom. 1,5 år senare hittade jag ett litet grått kuvert på vinden, där jag letat tusen gånger, och där var dom, säger han och skrattar åt minnet. Boken som släpps samtidigt som vernissagen är fylld av bilder från en inte allt för avlägsen tid och anekdoterna är många. – Ja, jag fick många historier berättade för mig. En handlar om Göte, eller ”Olgas Göte” som han kallades för. Hans fru hade tröttnat på en stor järnsäng på vinden och hon hade hört att de började bli värdefulla. Hon såg därför till att den hamnade på Kina-auktionen i Landskrona utan att hennes gubbe visste om det. Olgas Göte var senare på auktionen tillsammans med ”Flygaren” och de hade fått i sig en hel del ”positivitetsvatten”. Han fick syn på sängen men kände inte igen den men visste att de började bli värda pengar så han ropade helt enkelt in den för 85 kronor. Placerad mellan de båda herrarna cyklar transporterades alltså sängen hem igen till Olgas fasa. Hon tappade hakan när hon såg dom komma med den mellan cyklarna, säger Bo Ingvar Svensson och skrattar. Utställningen, som har vernissage i samband med boksläppet, är en del av det arbete Landskrona stad gör inom ramen för Fotostad Landskrona. – Bo Ingvar Svenssons fotografier av människor i Borstahusens fiskeläge i Landskrona i början 1970-talet, är en viktig samhällsdokumentation fylld med både stolthet och humor. Dessutom skänker fotografen allt bildmaterial från dokumentationen till Landskrona museum, säger Janne Jönsson, utställningsansvarig på Landskrona museum och hälsar alla välkomna imorgon torsdag klockan 18.30. Då bjuds det säkert på fler roliga historier från fiskeläget.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser