Annons

80-årig Landskronit firades i Stockholm

I mars 1934 tog konstnären och professorn Emil Johanson-Thor initiativet till att bilda en förening i Stockholm för utflyttade landskroniter. Det var från början en ren herrklubb som fick sina första medlemmar bland välutbildade män i framförallt statlig tjänst i Stockholm samt läkare och vetenskapsmän. Nuvarande medlemmen Rosally Wester,92, växte upp i en familj på Hven som umgicks med konstnären Johanson-Thor och minns hur hennes far en dag kom hem och sa till familjen:
– Nu är farbror Thor helt galen. Han har bildat en förening för landskroniter i Stockholm!

I onsdags förra veckan firades födelsedagen med en smakfull middag bestående av antingen sprödstekt ankbröst med svart vinbärssås och krämig polenta eller smörstekt rödingfilé med Noilly Prat-sås på Restaurang Backstugan i Solna i norra Stor-Stockholm.

Annons
 

Jubileet var en del av föreningens årsmöte och ett 20-tal av föreningens medlemmar fick en trevlig och intressant kväll tillsammans. Ordförande Bibbi Andersson omvaldes liksom en stor del av styrelsen och vid sammanträdet diskuterades också Årets Landskronit, som legat i träda några år av kostnadsskäl, men ett par tänkbara namn dryftades.

Ordföranden kunde också rapportera om en kopparplåt som professor Johanson-Thor donerade till föreningen 1939. Den plåten, som under många år fallit i glömska, visar en etsning av nedrivna kyrkan Sankt Johannes Baptistae.
Plåten har nu åter använts till att ta fram ett antal bilder, som senare i år ska utbjudas till försäljning. Tryckningen skedde på Grafikens Hus i Mariefred, som strax efteråt förstördes i en mordbrand. Viss försäljning kan tänkas ske även i Landskrona.

Trubaduren Fred Högberg (ingift Landskronit) underhöll vid mötet med ett par sånger med Landskrona-anknytning och kunde lämna över till kvällens höjdpunkt Landskrona-författaren Åke Jönsson, som bjöd oss på en resa genom sitt skrivar- och forskarliv, vilket tydligt uppskattades av församlingen. Åke kunde också överlämna en bordsvisa författad av medlemmen Ivan Pauli till föreningens 5-årsjubileum 1939.


Landkronaförfattaren Åke Jönsson berättade intressant om sitt liv som ”textarbetare” och hade en present till FLIS i bakfickan.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser