Annons

Stipendiat hemlighetsfull om fotoutställning

På söndag är det dags för en ny fotoutställning på Landskrona museum. Det är 2013 års mottagare av Claës Lewenhaupts stipendie för unga fotografer, Felix Gerlach, som fyller väggarna i två av rummen på museets bottenvåning. ”Det finns en klassicism i Felix Gerlachs syn på arkitektur. Byggnaden, huset, dess form och anknytning i tid och rum känns tidlöst. Vinkeln och framförallt ljuset är hans personliga val, hans sätt att tolka och framhäva modern arkitektur. Felix Gerlachs personliga engagemang i arkitektur visar sig på ett utomordentligt tydligt vis såväl i hans egna bilder, som de utförda på uppdrag, vilket gör hans bilder spännande och oväntade.” Så låter motiveringen från styrelsen för Claës Lewenhaupts stipendie till varför Felix Gerlach tilldelats 2013 års stipendie på 10000 kronor. – Jag tycker att han har en spännande syn på kombinationen människan, teknologi och natur, säger Tonie Lewenhaupt som var gift med Claës Lewenhaupt då han gick bort i cancer 1990. Som traditionen bjuder så erbjuds även stipendiaten att ställa ut på museet i Landskrona. Det är dock inte fotona som styrelsen tittade på som hänger på museet. – Nej. Det är upp till fotografen att avgöra vad han vill visa och det tycker vi är spännande, säger Janne Jönsson på Landskrona museum som ansvarar för utställningen. I projektet Point of No Return, som Felix Gerlach valt att kalla utställningen, närmar han sig naturen och visar en serie nattliga landskap som människan har satt sin prägel på. Han är dock väldigt hemlighetsfull när han ska prata om var fotona är tagna. – Bilderna har jag tagit på uppdrag av en kund som idag vill vara hemlig. Men på vernissagen kommer jag att presentera var de är tagna. Jag kommer till och med att sätta ut GPS-koordinaterna, säger han och ler finurligt och när Tonie Lewenhaupt frågar om hur han använt sig av ljuset är han lika hemlig. – Det har jag inte lova att berätta. Jag har faktiskt skrivit under ett avtal med uppdragsgivaren om att det ska hållas hemligt, säger han och skrattar. Felix Gerlach arbetar idag som frilansande fotograf sedan 2006 med blandade uppdrag. I sitt yrkesmässiga arbete inriktar han sig främst mot arkitektur och industrifoto, där han strävar efter att hitta linjer och symmetri, renodla bildrummet och fånga den svindlande och monumentala känslan i motiven. Söndagens vernissage börjar klockan 13.00 och en timme senare invigs utställningen av Tonie Lewenhaupt. Utställningen visas mellan 23 mars–4 maj. Fakta om Claës Lewenhaupts stipendie: Claës Lewenhaups stipendiefond för unga fotografer bildades efter hans död 1990. Syftet med stiftelsen är att med genom årlig utdelning främja unga fotografers möjlighet att genom fort- och vidareutbildning utveckla eller fullfölja en fotografisk idé. Stiftelsen har sitt säte i Landskrona och styrelsen består för närvarande av Tonie Lewenhaupt, Gerry Johansson, Janne Jönsson och Göran Nyström.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser