Annons

3000 matcher som domare

Kylan smyger sig på och ett tunt dis börjar lägga sig över konstgräset på Exercisfältet. Det är måndag kväll och klockan närmar sig klockan 18. På planen värmer Wormos P15-lag samt ett sammanplockat lag av Skåneboll upp inför match. En annan som värmer upp är Ingvar Svensson. Han är 68 år och ska döma sin 3000:e fotbollsmatch. Landskrona Direkt växlade ett par ord med honom innan match.

På måndagskvällen dömde Ingvar Svensson sin 3000:e fotbollsmatch. Utan någon efterforskning så är det troligtvis den domare i Landskrona som skippat mest rättvisa på gräsplanerna i och runt Landskrona.
– Det är här och runt i kring som jag hållit mig. Jag har sett omklädningsrum i byar som de flesta aldrig har hört talas om, säger han och skrattar.
– Och det har passat mig perfekt. Som högst har jag dömt på linjen i fyran. Men där har varit en del riktigt bra matcher, säger Ingvar Svensson.

Annons
 

Hans mest minnesvärda match som domare var dock ingen vanlig tillställning. Det var när franska landslaget låg på Örenäs under EM i Sverige 1992 som han var linjedomare i en match mellan landslaget och ett presslag.
– Det var spelare som Cantona och Papin. Jag minns att jag vinkade av Papin för offside och då sprang han ut till sidlinjen, tog min flagga och grävde ner den i en längdhoppsgrop, minns Ingvar Svensson och skrattar åt minnet.

Första gången han dömde en match var 1978 och han minns den väl.
– Det var en reservlagsmatch mellan Landora och Fram och jag var rejält nervös. Men det gick bra, säger han och berättar om hur det hela började.
– Det var egentligen en ren slump. Jag var ute och joggade i Glumslöv och då träffade jag Åke ”Pilla” Fredriksson och han frågade vad jag höll på med. Jag svarade att jag sprang för att hålla konditionen uppe och då föreslog han att jag skulle testa på att bli fotbollsdomare och på den vägen var det.

Totalt har Ingvar Svensson sprungit lika långt som halvvägs runt jordklotet under sina fotbollsmatcher. Helt runt lär han inte komma men att sluta att döma fotboll har han inga planer på även om han nu mest dömer yngre fotbollsspelare.
– Det är så härligt. Man blir som en mentor för dom. Jag gillar det här livet men fråga mig inte om det blir 4000 matcher, säger han med ett leende.
– De brukar skoja med mig när jag kommer till matcherna. De undrar om det är dags för Antikrundan. Hahahaaa…..

Det är dock långt ifrån den enda kommentaren med glimten i ögat som han fått och fortfarande får.
– Jag minns en match för ganska länge sedan. Det var en midsommardag och det var över 30 grader varmt. De flesta av spelarna var mer eller mindre bakis och de sprang inte allt för mycket i hettan och det gjorde inte jag heller. Detta faktum konstaterade en man som av någon anledning satt iklädd en regnrock och såg hela matchen. Efter 90 minuter kallade han på mig och jag stegade fram till honom. Han tyckte då att jag kunde gör reklam för Cirkelkaffe eftersom jag knappt lämnade mittcirkeln under hela matchen, skattar Ingvar Svensson innan han ger sig ut för att döma sin 3000 match.


Innan matchen drar igång kör han ett snack med spelarna.


Trots 3000 matcher har Ingvar Svensson inga planer på att sluta döma fotboll.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser