Annons

Systembolagspremiär för hantverksbryggeri

Imorgon debuterar Brygghuset Finn från Landskrona med sin öl på Systembolaget. Premiären sker i form av en Brown Ale och en American Pale Ale. Samma dag bjuds dessutom allmänhet in till öppet hus på ölbryggeriet som ligger på Bangårdsgatan 33.

Brygghuset Finn släpper lördagen 1 mars sina två första öl på Systembolaget. Deras Brown Ale och American Pale Ale kommer därmed att finnas tillgängliga på Systembolaget i Landskrona, på Råå och Löddeköpinge (Center Syd) samt i hela landet genom Systembolagets beställningssortiment.
– Vi är väldigt glada, det är lite av en milstolpe att finnas på Systembolaget. Det har varit en lång och slitsam men spännande resa att komma dit vi är idag. Detta vill vi fira genom att bjuda in till öppet hus på bryggeriet, säger Joacim Larsen, vd för Brygghuset Finn, som tillsammans med kompanjonerna Petter Lindholm och Simon Frennberg nu ser fram emot att nå ut till en bredare publik.

Annons
 

Det lilla hantverksbryggeriets öl har funnits tillgängliga på krogen sedan strax innan jul. Enligt ölentreprenörerna har mottagandet varit bra och idag finns Brygghuset Finns öl på 31 krogar, varav merparten på den skånska västkusten.
– Många har sålt slut och vi får regelbundna återbeställningar. Vår öl uppskattas för dess maltiga men samtidigt fruktiga smak och för att den inte är så extremt kraftigt humlad. Vi har en uttalad tanke om att vår öl ska passa bra till mat, men naturligtvis även på egen hand, berättar Petter Lindholm, marknadsansvarig på Brygghuset Finn.

Förutom lanseringen av nämnda ölsorter är även en India Pale Ale under produktion, vilken förväntas släppas senare under våren.

Hobbybryggning som blev affärsidé
Fröet till Brygghuset Finn såddes under Joacims, Petters och Simons studietid i Lund. Det hela började med hobbybryggning i studentkorridoren. De unga ölbryggarna fick blodad tand och beslöt sig år 2010 för att ta hobbybryggningen till en kommersiell nivå. Till slut hittade de en lämplig lokal i Landskrona, men det egentliga startskottet kom egentligen inte förrän våren 2013. Då hade killarna lyckats samla ihop tillräckligt mycket kapital för att komma igång på allvar.

En stor dos kreativitet kombinerat med ingenjörskompetens bidrog också till att hobbyn blev ett företag.
– Vi köpte begagnade mejeritankar som vi byggde om till ett bryggverk. Även jästankarna är begagnade men kommer från Nynäshamns ångbryggeri. Och Simon har själv konstruerat styrsystemen för bryggverken.

Öppet hus
I samband med Systembolagslanseringen, lördagen 1 mars, slår Brygghuset Finn även upp portarna för allmänhetens beskådan. Mellan klockan 10-14 blir det öppet hus. Besökarna får möjlighet att titta på bryggeriet och lära sig om ölproduktion. En station där besökarna får dofta och smaka på olika sorters malt och humle kommer också att finnas på plats. Någon provsmakning av öl kommer det dock inte att erbjudas.

Läs mer:
Premiär idag för Brygghuset Finns öl

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser