Annons

Ny whisky från Ven släpps

På onsdagen samlades whiskyälskare på Ven. Det var Backafallsbyn Spirit of Hven som presenterade sin andra av sju whisky i serien Seven Stars. Årets whisky är döpt till Merak och den börjar säljas på Systembolaget imorgon lördag. Samtidigt visades det runt i det nybyggda laboratoriet, lagerlokalen och tappningsavdelningen på destilleriet, en investering i mångmiljonklassen.

En smockfull båt till Ven i februari tillhör inte vanligheterna. För att lyckas med detta krävs att Backafallsbyn Spirit of Hven släpper en ny whisky och det gör man på lördag. Med anledning av detta bjöds press och andra intresserade in till öns destilleri på onsdagen, därav den välfyllda båtturen.
– Det är fantastiskt roligt att se att salen nästan är full. Det här är en glädjens dag, sade Henric Molin, som är den drivande kraften bakom destilleriet.
– Jag är också mycket stolt. Det här är den bästa whiskyn vi fått fram och med tanke på att beståndsdelarna bara är fyra till sex år gamla så har vi en fantastisk produkt, sade han och fick medhåll av församlingen som fick tillfälle att smaka på den ädla drycken.

Annons
 

Som föregångaren Dubhe, är Merak rund och mjuk med en ungdomlig fräschör.
– Den har en distinkt men mjuk rökighet som med en kombination av lakrits och lädertoner ger en rik munkänsla. Outspädd, utan vatten har whiskyn en arom fylld av lakrits och läder, örtig kryddighet och en mjuk omslingrande doft av torv, säger Henric Molin som dock gärna häller ett par droppar vatten i den gyllengula drycken.
– Egentligen räcker det med en droppe för att den kemiska processen ska ske. Sedan är det mer en personlig känsla om man har mer, säger Henric Molin och förklarar.
– Utspädd, med en femtedel vatten går doften från saltlakrits över i söt lakrits. Dofter av Cabernet Sauvignon som härrör sig från fatlagringen visar sig och aromer av mörk choklad och mandel lyfter rök och torvdofterna. Smaken är mjuk och rund med ett ungdomligt friskt bett som påminner om fläderblommor och rök kombinerat med vaniljfudge. Eftersmaken är ihållande med klara röktoner och antydan till tjära. Den är oljig, frisk och väldigt mjuk.

Förutom att tala sig varm om den nya whiskyn så berättade Henric Molin om den nya utbyggnaden av destilleriet. Ett toppmodernt laboratorium, en tappningsavdelning samt en ny lagerlokal har byggts.
Hur mycket som investerats vill Backafallsbyns VD Anja Engdahl Molin inte berätta men att det rör sig om stora summor råder det ingen tvekan om.
– Vi kommer att få sälja mycket innan allt är betalt, säger hon och skrattar.
– Det senaste året har vi nog investerat lika mycket som vi gjort sammanlagt tidigare. Men samtidigt har vi gjort det möjligt att utöka vår produktion så att vi kan nå ut mer, inte bara i Sverige utan även i Europa och i Nordamerika. Våra produkter säljs idag på många platser runt om i världen, bland annat på Selfriges i London, säger hon.

Samtidigt pratar Henric Molin om begränsningar.
– Vi vill ha koll på varenda droppe som lämnar ön och det betyder att vi satsar oerhört mycket på kvalitet och att så mycket som möjligt är närproducerat. Ven är också en liten ö och med tanke på de bestämmelser som vi har så kommer vi inte att kunna bygga ut hur mycket som helst. Det är inte heller något vi strävar efter.

Det är alltså imorgon lördag som den nya whiskyn börjar säljas på Systembolaget och priset är det samma som förra årets. Knappt 800 kronor för en halv liter. En inte helt oansenlig summa.
– Det är en exklusiv produkt men jag tror att vi i framtiden även kommer att ha whisky som inte kostar fullt så mycket. Men det handlar om hur mycket man kan tillverka och i dagsläget ligger vi på denna nivån. Jag ser med stor spänning och en enorm entusiasm an framtiden för oss, avslutar Henric Molin.


– Vad kul att ni frågar mej. Alla undrar alltid vad Henric tycker och produkterna. Eftersom jag är diabetiker så dricker jag med mycket måtta. Men jag gillar vår gin och sommarsnaps. Dessutom tycker jag som Henric att vår senaste whisky är mycket bra, säger Anja Engdahl Molin.


Det var praktiskt taget fullt hus när Henric Molin med familj presenterade Seven Stars Merak.


Det var många whiskykännare på plats på Backafallsbyn och de använde såväl ögon, näsa och mun för att bedöma den nya whiskyn.


Efter föredraget bjöds på provsmakning av samtliga produkter i destilleriets sortiment.


Ulf Olsson hade femma i kemi och det har han användning för i det nya laboratoriet som har det allra senaste inom området. Tidigare har han även jobbat på Carlsberg.
– Grunden är den samma när man brygger öl och gör whisky, berättade han då det bjöds på rundvandring i de nya lokalerna.


Glad som en speleman är han, Henric Molin, när han berättar om sitt skötebarn.


Man kunde även lära sig mer om basvarorna. Här luktas det på malen malt.


En del av investeringarna som gjorts har inneburit att man nu har en helt ny och toppmodern buteljeringsavdelning.


– Nu börjar det likna ett destilleri, precis som i Skottland, sade en av besökarna på Backafallsbyn, och ingen sa emot.


Här är den, Seven Stars No2 Merak.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser