Annons

Fler söker till Allvar Gullstrandgymnasiet

Landskrona stads gymnasieskolor har 23 fler förstahandssökande än vid samma tid föregående år. Detta står att läsa i ett pressmeddelande som stadens utbildningsförvaltning skickade ut på fredagseftermiddagen. Hur många som sökt sig till gymnasielinjer utanför Landskrona framgår dock inte av utskicket.

När den första preliminära ansökan till gymnasieskolan höstterminen 2014 är avslutad visar det sig att det är Allvar Gullstrandgymnasiet som står för ökningen. Selma Lagerlöfgymnasiet har exakt samma antal sökande som i fjol. Vid denna tidpunkt 2013 var det 145 stycken förstahandssökande landskronaelever, till stadens gymnasieskolors nationella program. I år är det 168.

Annons
 

När den första preliminära ansökan till gymnasieskolan höstterminen 2014 är avslutad visar siffrorna att Allvar Gullstrandgymnasiet har 23 fler sökande än förra året.
– Detta visar att beslutet om att flytta gymnasieutbildningarna till centrala Landskrona fick just den positiva effekt vi förväntat oss, säger Lisa Flinth (fp), ordförande i utbildningsnämnden.

Bland gymnasieprogrammen på stadens gymnasieskolor har främst intresset ökat för naturvetenskapsprogrammet som har fått 24 förstahandssökande, vilket är en fördubbling mot 2013. Störst intresse totalt finns för samhällsvetenskapsprogrammet som har 44 förstahandssökande. Det är nio fler än i fjol.
Även el- och energiprogrammet samt ekonomiprogrammet ökar, med fem fler per program, från 10 till 15 förstahandssökande respektive 9 till 14.
– Industritekniska programmet fick få sökande, men vi tror på fler sökande till programmet i omvalet, förra året var det ett av programmen som ökade mest under omvalsperioden. Vård- och omsorgsprogrammet har minskat jämfört med i fjol, men vi är inte nere på 2012 års låga siffror för programmet, säger Ulf Bergström, verksamhetschef för gymnasiet.
– Detta är den första ansökningsomgången. Eleverna kommer i månadsskiftet april-maj ha möjlighet att göra nya val. Då har vi alltid fått fler förstahandssökande till våra egna utbildningar. Det räknar vi med även i år, fortsätter Ulf Bergström.

I slutet av juni görs sedan den definitiva antagningen. Då kommer Landskronas gymnasieskolor ha fler elever som startar sina utbildningar. Alla kommer inte in på sina förstahandsval. Dessutom blir inte alla gymnasiebehöriga och får då gå något av gymnasiets ettåriga introduktionsprogram.

För att få tag på siffrorna gällande ansökningar till gymnasiekurser utanför Landskrona har redaktioner försökt komma i kontakt med Annette Holm Persson, antagningsschef för gymnasieenheten för Skåne Nordväst.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser