Annons

Mögel uppåt väggarna på konsthallen

Det är inte så mycket färg och dofter i konsthallen vid denna årstid. Ändå anar man att sinnena är viktiga för Hans Jörgen Johansen som har vernissage imorgon lördag för sin utställning som inleder våren 2014 i den vackra utställningslokalen.

Mögel var ett ord som droppades med jämna mellanrum när Hans Jörgen Johansen visade runt pressen i konsthallen inför den stundande utställningen.
– Det häftiga med att fotografera mögel är att betraktaren inte vet vad det är, hur närma man än går, säger han och uppehåller sig vid en av bilderna.
– Jag har ett stort arbetsbord på 2×1,5 meter. I bakkanten har jag en ram där jag tejpar fast schabloner som jag själv klippt ut av vanligt skrivarpapper. Därefter fäller jag ner ramen över bordet och pudrar över mjöl, ungefär som man gör mönster på en tårta. Därefter lyfter jag upp ramen och vattnar mjölet. Efter några dagar möglar det och när det gått cirka tio dagar så fotograferar jag det med en storformatskamera på 8×10 tum. Efter framkallning och scanning läggs ett lager silikon på innan allt glasas in. Det är en lång process som kan ta upp till en och en halv månad, förklarar han.

Annons
 

Det är dock inte bara bilder på mögel i perspektiv med horisontlinje som pryder väggarna.
– Jag har även testat andra material som jag fotograferat och hängt i konsthallen. Det är aska, blod och fett, säger han och det är då frågan om dofter kommer på tal.
– Man kanske inte tror det men den typen av mögel man får av fuktat mjöl luktar inte illa. Tvärtom. Det luktar lite sött, nästan gott. Men när jag skulle fotografera blodet så stank det. Jag har en kompis som jagar och han kom med en hink av levrat blod och det ska erkännas att det var riktigt jäkla läskigt, säger han och skrattar åt minnet.

Namnet Hans Jörgen Johansen får kanske inte klockorna att ringa hos alla och en var men många har sett hans verk utan att veta om det. 2013 tilldelades han JCDecaux konstpris The Art Break för sin förmåga att framkalla en fiktiv värld som tvingar fram betraktaren begrundan, vilket medförde att man under förra året kunde se hans bilder busskurer och annonspelare över hela Sverige.

Hans fotografier är ödsliga och vackra och de skildrar hur naturen genomgår sin förvandling. Med oändliga horisonter kan de ensliga miljöerna liknas vid den öländska natur som Johansen har växt upp i.
Han föddes 1961 i Borgholm men bor och arbetar i Stockholm där han utexaminerades från Kungliga konsthögskolan 1992.

Utställningen, som invigs klockan 14.00 imorgon lördag, pågår till den 23 mars. Konstnären deltar själv på vernissagen som öppnar en timme innan invigningen.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser