Annons

Socionom på biblioteket hjälper unga på glid

Kulturförvaltningen gick med cirka 350 000 kronor i förlust 2013. En av orsakerna var att man budgeterat fel gällande Tycho Braheminnena på Ven och en annan var att man haft utökade kostnader för på stadsbiblioteket. Den senare posten har kostat cirka 250 000 kronor. Denna summa, som består i att man anställt en socionom som hjälper ungdomar på glid, vill nu kulturnämnden att kommunstyrelsen ska stå för.
– Det var ganska stökigt på biblioteket förra året och det berodde på att det fanns ett gäng ungdomar som inte hade någon annan sysselsättning utan de sökte sig dit. Det innebar att en del besökare till och med drog sig för att bege sig dit, säger kulturnämndens ordförande Gunlög Stenfeldt (FP) och förklarar vidare.
– Först anlitade vi en väktare för att hålla i ordning men i november anställde vi en socionom som nu tar hand om ungdomarna. Stökar dom så tas kontakt med föräldrarna och detta har visat sig vara ett mycket bra grepp. Oroligheterna har minskat betydligt, säger hon och förvaltningschef Göran Nyström ser fram emot att ungdomarna i framtiden kommer att vara sysselsatta.
– Vårt mål är att slussa de vidare till Cityidrotten eller kulturskolan så att de får en vettig och meningsfull fritid. Det fina är att socionomen vi anställt kan göra sig förstådd med många av ungdomarnas föräldrar och därför ger det också resultat, säger Göran Nyström.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser