Annons

Material om Strindberg skänks till KB

Landskrona museum har i sin ägo under en lång period haft en hel del kuriosa och brev med anknytning till August Strindberg. Det var en privat samlare som för länge sedan skänkte sina Strindberg-prylar till museet. Dessa hade i sin tur ingen möjlighet att ta tillvara samlarobjekten på ett bra sätt utan lät Kungliga Biblioteket i Stockholm förvara samlingen i sina lokaler.

Nu har de ansvariga på Kungliga Biblioteket tagit beslutet att allt som finns innanför deras väggar ska ägas av dom själva.
Landskrona Museum fick då två alternativ, att ta tillbaka samlingen till Landskrona alternativt att skänka allt till Kungliga Biblioteket.

Annons
 

På onsdagens möte i kulturnämnden togs det enhälliga beslutet att låta Kungliga Biblioteket behålla allt.
– Det är inget som har någon annan anknytning till Landskrona annat än att det är en samlare i staden som köpt grejerna. Därför tyckte vi att det var lämpligt att allt stannade i Stockholm. Det är dit forskare och andra vänder sig om de vill veta mer om August Strindberg, säger Göran Nyström, chef på fritid- och kulturförvaltningen i Landskrona.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser