Annons

Moderaternas etta och tvåa utanför vallistan

Moderaternas två populäraste politiker vid valet 2010 kommer inte att stå på partiets vallista i höst. Det står klart efter gårdagens nomineringsstämma hos Landskronamoderaterna.

Centralt driver moderaterna kampanjen ”Alla behövs”. Ett valspråk som tydligen inte helt gått hem hos de lokala företrädarna i Landskrona som vid gårdagens nomineringsstämma definitivt valde att ta bort Marko Huttunen från partiets vallista.
Med röstsiffrorna 25-7 beslutade mötet att gå nomineringskommitténs förslag att stryka Marko Huttunen från listan och därmed möjligheten för politikern att upprepa sin tidigare så framgångsrika krysskampanj.

Annons
 

Det var vid valet 2010 som Marko Huttunen uppmanades av några representanter för MUF att göra comeback.
– Jag hade då inga som helst planer på detta men övertalningen fick mig att hoppa på politiken igen, säger Marko Huttunen, som då placerades som nummer 14 på den moderata kommunfullmäktigelistan men en minst sagt lyckad personvalskampanj förde upp honom som partiets andranamn, efter kommunalråd Cecilia Lindell.

Trots väljarnas förtroende uppskattades uppenbart inte framgången av partikollegorna som valde att ställa Marko utanför det politiska arbetet i nämnder och styrelser. Något Marko Huttunen vid upprepade tillfällen beskrivit som ”vuxenmobbing”.
– Sedan väljarna kryssade in mig i kommunfullmäktige 2010 har jag inte fått ett endaste kommunalt uppdrag av partiet. Tvärtom har gruppen ägnat sig åt vuxenmobbning, utfrysning och särbehandling som eskalerat med tiden, upprepar han idag.
– Med facit i hand tycker jag att det är märkligt att det parti som vanligtvis uppmuntrar sina medlemmar att kandidera och driva personvalskampanj i detta fall väljer att straffa en som drivit en framgångsrik personvalskampanj och lyckats få väljarnas stöd. Moderaternas senaste nationella kampanj ”Alla behövs” gäller åtminstone inte i Landskrona, understryker Marko Huttunen.

Marko Huttunen, som utpekas av nominerigskommittén som att inte vara en lagspelare, håller föga överraskande inte med.
– Jag har inte tagit några strider internt, ej heller på något viss uppmanat medlemmar att rösta på mig i provvalet eller vid stämman igår. Däremot har jag under mandatperioden tillsammans med oppositionen varit kritisk till och har ifrågasatt det planprogram och detaljplan man tagit fram för den nya stadsdelen i norra Borstahusen som kommunen planerar att bygga. Det ligger mig i fatet. Noterbart är att vi är flera i kommunfullmäktige som begärt att få ekonomiskt underlag till planprogrammet och detaljplanen. Detta till trots har i stort sett inget underlag presenterats. Det tycker jag är anmärkningsvärt, ansvarslöst och har inte varit något jag som moderat kunnat stödja, säger Marko Huttunen.
– Det är beslutsunderlaget jag varit emot inte partilinjen. Det är en slags motsatsernas dynamik att det parti som utgår från individen väljer att först i grupp ägna sig åt att särbehandla en personvald partikollega en hel mandatperiod för att sedan toppa det hela med att hindra densamme från att kandidera i val med motiveringen att man inte är tillräckligt mycket kollektivist, säger Marko Huttunen.

Frågan är nu hur han ser på sitt framtida politiska engagemang? Det är inte någon hemlighet att Centerpartiet öppet på Facebook har flörtat med honom.
– Först och främst så kommer jag att sitta kvar i fullmäktige mandatperioden ut. Jag ville avvakta och se hur medlemmarna skulle reagera på valberedningens förslag och nu har jag uppenbart fått min dom. Helt ärligt så vet jag inte hur jag ska göra framöver. Att byta parti är liksom inte samma sak som att byta kalsonger för mig, avslutar Marko Huttunen.

Av det 18 kandidaterna som visat intresse för att delta i provvalet återstår nu 16 personer. I topp återfinns 25-årige Erik Raita som idag redan har förtroendet att leda Landskronamoderaterna som dess ordförande och efter valet ska han även lotsa det nya laget av moderater i kommunfullmäktige.
– Jag är väldigt glad för att bli vald till etta på listan säger Erik Raita.
– Med detta följer ett stort ansvar, men jag tvivlar inte på att vi som lag kommer att lyckas övertyga Landskronaborna om att vår politik är den rätta för Landskronas framtid. Med denna lista har vi ett lag som har erfarenhet, engagemang, representerar förnyelse och har energi, anser Erik Raita.

Som vi tidigare skrivit väljer Cecilia Lindell, kommunalråd, att lämna den lokala politiska scenen efter mandatperioden, detta sedan hon slutat som andranamn i provvalet.

Läs mer: Cecilia hoppar av och Marko petas

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser