Annons

Det är mycket nu för Jenifer Malmqvist

Det har den senaste tiden varit smått kaotiskt i filmaren Jenifer Malmqvists liv. Knappt fyra veckor innan guldbaggegalan blev hon mamma till en pojke. Som bekant tog hon hem priset för årets bästa kortfilm, On Suffication, på galan. Framför sig har hon ett långfilmsprojekt, en TV-serie samt en dokumentär. Men först ska hon varva ner och vara mammaledig.
– Jag har som mål att vara ledig minst sex månader. Men vi får väl se efter tre fyra månader om man kan smygstarta lite ändå, säger hon och låter såväl glad som harmonisk.

De som följde gulldbaggegalan på TV missade då hon fick ta emot priset men de som tittade på SVT-play såg när Jenifer Malmqvist fick gå upp på scenen och ta emot den annorlunda figuren. ”Det är jäkligt fint att få en guldbagge. Men jag önskar också något mer. Jag vill att regeringen med omedelbar verkan ser till att hbtq-personer som söker asyl i Sverige och har rätt att stanna, faktiskt får stanna”, sade hon efter att ha tagit emot priset.
– Det var en hel del som såg det via nätet och de har efteråt berättat att de ställde sig upp och skrek när vår film presenterades, säger Jenifer Malmqvist och skrattar.
– Jag kände såväl glädje som stolthet. En overklighetskänsla infann sig. Men jag vill poängtera att vi är många om priset.

Annons
 

Efter festligheterna begav sig guldbaggefirarna till Berns där den stora efterfesten traditionsenligt hölls. Men i och med att Jenifer Malmqvist var nybliven mamma så erbjöds de att vara i en speciell VIP-avdelning med balkong ut över folkhavet.
– Där fanns sedan tidigare min mamma och pappa som passade min lilla vätte, som den nyfödda pojken kallas, och de fick till och med speciella badges som visade att de tillhörde guldbaggegänget så de kunde röra sig fritt i lokalerna, berättar hon vidare.
– Det var fantastiskt att se ner över den vackra salongen. Jag var nere om en sväng också även om jag aldrig kom fram till vinnarbordet, säger hon.

Men nu har festdimmorna lagt sig och livet lugnat ner sig en aning. Jenifer Malmqvist är tillbaka i Malmö där hon bor sedan många år och tankarna går mot framtiden.
– Jag har tre projekt på gång. Det är en långfilm som kommer att handla om en kvinna som separerar och blir spelberoende. Dessutom jobbar jag på en TV-serie tillsammans med Goran Kapetanovic och China Åhlander. Den går under arbetsnamnet Malmösyndromet och handlar om några Malmöungdomar som vill förändra världen . Jag har även en dokumentär på gång men den ligger för tillfället på is.

Efter att Äta, Sova Dö vunnit ett flertal guldbaggar förra året så har de involverade i den filmen, inte minst tidigare nämnda China Åhlander, åkt land och rike runt och gör så fortfarande. Riktigt så har det inte varit för Jenifer Malmqvist trots att On Suffication visats på många festivaler och vunnit flera internationella priser.
– Jag reste mycket innan. Filmen hade premiär på Sundancefestivalen i USA och där var jag och fick bland annat skaka hand med festivalens grundare Robert Redford. Sedan kunde jag farit till Kanada, Liverpool och North Carolina men jag jobbade och var lite för gravid. Men det blir trots allt en del resor men då framför allt i Skandinavien. Senast var jag i Malmö på Nordisk Panorama där filmen vann Best Swedish Short.

Jenifer Malmqvist växte upp på Öster i Landskrona och älskar sin födelsestad trots att hon flyttat till Malmö.
– Öster är mina hemmakvarter och jag älskar området. Mamma och pappa har dock flyttat till området mellan lasarettet och koloniområdet. Ett tag snackade dom om att flytta till Malmö dom också men då fick jag säga stopp för då kunde jag ju inte åka hem till Landskrona och hälsa på dom, säger hon och skrattar.

Om det blir några filmprojekt i Landskrona låter hon dock vara osagt
– De projekt jag håller på med nu handlar inte om stan men jag har varit och rekat lite. Det är inte omöjligt att vi skjuter några scener där. Det får framtiden utvisa, avslutar hon.


Efter guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm begav sig deltagarena till Berns salonger för efterfest. Där fick Jenifer Malqvist och hennes vänner en egen avdelning i VIP:en på andra våning. I bakgrunden sitter Jenifers pappa Tommy och samtalar med Annika Gustafson på BoostHbg och Ita Zbroniec-Zajt. I soffan sitter China Åhlander och talar med Hanna Sohlberg på Film i Skåne och filmens production designer Mattias Engström. Med på bilden är även ”den lilla vätten”, vilket är arbetsnamnet på ännu ej namngivna sonen.
– Det funkade jättebra. Det verkar som om de små liven uppskattar liv och rörelse, säger Jenifer Malmqvist som själv tagit bilden.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser