Annons

Seminarier under våren

I veckan hölls det första av fem seminarierna i Landskrona som arrangeras av Centrum för Arbetarhistoria (CfA) och ABF. Temat var ”Åkeribransch i förändring”, ett idéseminarium med anledning av ett planerat forskningsprojekt på CfA om åkeribranschens historia med fokus på långtradarchaufförer och senare decenniers starkt förändrade villkor för denna yrkesgrupp. Från Transportarbetareförbundets avdelning i Malmö medverkade Gerhard Wendt och Tommy Sjöman och från CfA, historikerna Hans Wallengren och Lars Berggren. Dessutom medverkade Mikael Ottosson från Arbetsmiljöhögskolan i Lund.

Nästa seminarium i Landskrona äger rum lördagen den 5 april då arrangörerna tar med deltagarna på en guidad tur i Landskronas industrilandskap.

Annons
 

Måndagen den 28 april presenterar etnologen Annika Alzén, från Linköpings universitet, resultat från ett forskningsprojekt om den så kallade ”Gräv-där-du-står-rörelsen” som hade sin höjdpunkt på 1970- och 1980-talen. På seminariet presenteras också CfA:s nya databas över gräv-där-du-stårciriklar.

Den 14 maj är det dags för seminarium nummer fyra då historikerna Hans Wallengren från CfA och Victor Lundberg från Malmö högskola kommer att redovisa sina resultat från ett nyligen avslutat forskningsprojekt under rubriken ”Arbetarrörelse och främlingsfientlighet”.

Vårens femte och sista seminarium i Landskrona äger rum lördagen den 17 maj och temat är ”Politiska fångar” och handlar om personer som satt fängslade för sina politiska åsikter under slutet av 1800-talet fram till mitten av 1900-talet.

Samtliga seminarier förutom den guidade turen hålls i Centrum för Arbetarhistorias lokaler på Eriksgatan 66 i Landskrona.

Förutom ovanstående arrangerar Centrum för Arbetarhistoria och ABF ett seminarium i samarbete med Statarmuseet i Torup och ett tillsammans med Radikala Nätverket på Historiska institutionen i Lund.

Samtliga seminarierna är öppna för alla intresserade och inträdet är fritt.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser