Annons

Många frågor men få svar till föreningarna

Det var betydligt fler frågor än svar som ljöd i Hotel Öresunds stora sal på måndagskvällen då Landskronaidrottens samorganisation, LISA, och Skåneidrotten hade bjudit in politiker till en debatt om föreningslivets förutsättningar i Landskrona. Ett par frågor rådde det dock konsensus om. En var att projektet Cityidrotten är lyckat och bör utvecklas samt att dialogen mellan föreningar och staden måste bli bättre.

47 av Landskronas 63 idrottsföreningar fanns representerade när LISA och Skåneidrotten ville ta stadens politiker på pulsen. Det var dock inte många svar som gavs och det enda som egentligen beslutades var att dialogen måste bli bättre. Annars var det mest frågor som nu hänger i luften, typ att stadens idrottshallar behöver renoveras och ha generösare öppettider samt att det byggs fler anläggningar. Frågan om Landskrona är en idrottsstad ställdes också men att så var fallet ville ingen skriva under på.

Annons
 

Flera av politikerna talade sig också varma för spontanidrotten men LISAs ordförande Gunnar Nilsson ville fokusera på annat.
– Vi har kallat till detta mötet och vi företräder föreningarna, inte spontanidrotten, sade han med en viss besvikelse i rösten efter den två timmar långa frågestunden.
– Och några direkta svar på hur man tänker satsa fick vi inte, säger han men är trots det nöjd.
– Det var många föreningar som kom och det är jag glad för. Dessutom ser vi detta som ett startskott och att dialogen nu ska bli bättre.

En i församlingen ifrågasatte de resurser som kommunen lagt på spontanidrotten.
– Man har lagt ner massor av pengar på både skateboardbanor och utegym men dessa används mycket sparsamt eller inte alls idag. Hade det inte varit bättre om de pengarna satsats på att rusta upp idrottshallarna?

Just dialogen var något som Folkpartiets gruppledare i fritidsnämnden, Lena Benediktsson återkom till.
– Jag har tagit till mig av era frågor och jag inser att vi måste träffas mer och därför tar jag med mig detta och ska försöka hitta någon typ av samarbete, säger hon.

En som är försiktigt optimistisk är GF Idrotts konståkningssektions ordförande Helene Nilsson.
– Jag hör vad dom säger och hoppas. Men vi har hört liknande tongångar förr utan att det resulterat i något, säger hon.
Och inne på ämnet is så har det sedan en tid varit turbulent gällande att fritidsförvaltningen dragit in istider för såväl GF Idrott som för Lejonet och ordföranden i hockeyklubben Mattias Lindblom hade en hel del kritik att dela ut.
– Vi känner oss överkörda och förbisedda och har fått nog, sa han och fick till svar av moderaten Erik Rajta att en överenskommelse, så sent som någon timme innan kvällens möte, har gjorts mellan föreningarna i ishallen och fritid- och kulturförvaltningen.
– Det har vi inte alls, sa Mattias Lindblom som var med på det möte som Erik Rajta syftade på.
– Vi fick inte mer istid och är inte alls nöjda med vad det mötet gav, sade han varpå moderaten svarade att det var i alla fall vad han hade fått reda på.

Att Cityidrotten som håller till i före detta Plantan vid Karlslund är populärt råder det ingen tvekan om.
– Genom vår verksamhet har vi sett till att 150 barn engagerat sig i föreningslivet, sade Marcus Hansson och om man får tro Lena Benediktsson så kan det bli aktuellt att deras fokus breddas.
– De gör ett fantastiskt jobb. Det hör jag här. Frågan är om de inte kan hjälpa till att även få de lite äldre ungdomarna till föreningslivet, sade hon bland annat.

Nu återstår det att se om politikerna tar det ansvar som föreningarna vill, att samla företrädare för såväl politiker och förvaltning som för föreningar för att de problem som finns ska komma upp till ytan och diskuteras.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser