Annons

Kampsportare blickar ut mot världen

Genom sina prestationer 2013 har tre av Landskrona Taekwondoakademis utövare kvalat till Svenska Taekwondoförbundets landslagspool. Det är Kanokphon ”Lot” Wariwong, David Dragisic, och Gabriel Berg som till helgen åker med sin tränare Johan Berg till Bosön i Stockholm för årets första landslagsläger.

Johan Berg är landslags- sportkoordinator åt svenska taekwondoförbundet mot olympiska spelen i Rio 2016.
– Som sportkoordinator assisterar jag förbundskaptenen och ansvarar för all administration berörande elitsatsning för Svensk Taekwondo. Jag är även kontaktperson mot Svenska Olympiska kommittén och förbundets styrelse. I det stora hela ansvarar jag för organisationen runt samtliga landslag och den olympiska gruppen, säger Johan Berg.
– Så det är extra kul att mina egna aktiva tar ett steg vidare i karriären.

Annons
 

På samlingar och läger tränar LTA:s aktiva tillsammans med ungdomar ifrån hela Sverige. Landslagspoolen består av 60 killar och tjejer i åldern cirka 13 till 25 år.
– Från landslagspoolen utser jag och förbundskaptenen det mästerskapslag som ska representera Sverige på EM, VM och så vidare. I år har vi senior-EM, junior-VM samt kadett-VM som våra duktiga Landskronakillar förhoppningsvis blir uttagna till.

Johan Berg berättar om två av de tre kampsportarna.
– Kanokphon ”Lot” Wariwong byter åldersklass och vikt klass. Han blir senior så han går upp ifrån – 48 kg junior till senior klass -54 kg. Jag har ordnat med styrketräning åt honom så att han lägger på rätt muskler, det handlar om ca 4-5 kg som han behöver lägga på, säger han och fortsätter..
– David Dragisic bör ta mästerskapsplatsen till senior-EM. Han är den som är mest rutinerad och dessutom finns det ingen i Sverige som hotar honom. David slog ut samtliga tre utmanare på SM i december 2013.

Alla tre killarna har sin första tävling i Trelleborg den 7-9 februari då Trelleborg Open, en av Europas största världsrankingtävlingar med landslag från hela världen, avgörs. Därefer åker David Dragisic till Egypten för att tävla på Luxor Open och sedan vidare till Dubai och till Fujairah för att tävla där.
– Förhoppningsvis har vi medaljer med hem som kvalar honom till mästerskapslaget till senior-EM i Baku, Azerbajan i maj. I mars deltar alla i Dutch Open i Eindhoven, så har allt gått bra så ska vi ha med någon eller några till EM eller VM i år.

Alla tre ingår i klubbens elitlag och dom tränar fyra morgonpass i veckan, de har anpassad studiegång via sina respektive skolor. Sedan tränar dom cirka sex kvällspass så just nu ligger dom på cirka tio pass i veckan. Förutom det så håller både David Dragisic och Kanokphon Wariwong träning för egna barngrupper.
– Om man vill prova på taekwondo så finns vi i idrottshallen, vår lokal ligger i källaren vid omklädningsrummen, vi har träning alla dagar i veckan med grupper ifrån fyra år, berättar Johan Berg och förklarar att taekwondo är en sport för alla.
– Taekwondo är en rolig och spännande kampsport för killar och tjejer i alla åldrar. Man behöver inga som helst förkunskaper och det spelar ingen roll om man tränar på motions- eller tävlingsnivå.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser