Annons

Jujitsun vill locka nybörjare

Samtidigt med terminsstarten körde ingång i veckan startar  Henka Dojo jujitsu med helt nya grupper för barn, ungdomar och vuxna – ”juijtsu för nybörjare”.

Henka Dojo Jujitsu kämpar med att tillgodose behoven som finns hos medlemmarna.
– Vi har många nybörjare samtidigt så klättrar våra avancerade utövare  i graderna. Därför behövs fler grupper för att kunna tillgodose de olika behoven, förklarar Anita Enberg en av föreningens instruktörer.
  Det är viktigt att sätta nivån på träningen så att varje deltagare känner att de vill kämpa och lära sig mer. Är det en för lätt träning eller för svår och avancerad, så är det lätt att deltagaren tappar gnistan och i värsta fall tycker man då inte det är kul och kanske slutar, säger hon.

Annons
 

Jujitsun beskriver hon som en komplett kampform där man använder sig av slag, sparkar, kast, fällningar och lås i en mängd olika former. Stående sparring blandas med golvbrottning. Med grunderna från jujitsun är det inga problem att utvecklas vidare inom Combat Jujitsu, där fokus är på stående fighting och Brasilian Jujitsu, som är golvbrottning. Träningen anpassas efter deltagarens förmåga och kunskap samt att intensiteten i träningen ökar ju längre man har tränat.
– Är du nybörjare, så jobbar vi mycket med grundläggande tekniker samt tränar rörelse och koordination. Ju högre upp i graderna utövaren kommer, desto mer press sätter vi. Vi jobbar med att bli ännu bättre, snabbare och säkrare på våra tekniker. Vi lägger också större fokus på kondition, styrka, sparring och golvbrottning. Alla har fortfarande möjlighet att välja om de vill köra lätt eller hårt.

Anita Enberg  menar att jujitsu passar gammal som ung, tjej som kille.
– Inom förbundet har vi en 95-årig instruktör som fortfarande är aktiv och en man som började träna när han var 57 år och fick sitt svarta bälte när han fyllde 63 år. Just nu har vi medlemmar mellan 4–57 år. Ursäkten om att man är för gammal för att börja träna, håller alltså inte riktigt, säger hon och ler.

– Förutom att vi som tränar jujitsu älskar vår sport, så är det också viktigt med gemenskap och delaktighet inom föreningen. Vi pratar mycket om mobbing och utanförskap och hur man ska vara en god vän. Varje termin har vi barnläger med övernattning, tjejläger, gemensamma aktiviteter för ungdomar och vuxna samt roliga klubbavslutningar. Vi pratar mycket om mobbing och utanförskap och hur man ska vara en god vän, avslutar Anita Enberg  och passar samtidigt på att tipsa att man under denna och kommande vecka har gratis prova-på-pass för nybörjare.

Mer information om tider och de olika träningsgrupperna finns på www.henkadojo.se

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser