Annons

S:t Knuts Gille jubilerade

S:t Knuts Gille i Landskrona höll lördagen den 18 januari sin årliga högtidsstämma med Knutsbal på Hotel Öresund. Gillets ålderman, Lennart Söderberg, välkomnade alla deltagare och påminde om att 70 år förflutit sedan Knutsgillets återuppväckande 1944. Det var med andra ord 70-årsjubileum.

– Gillestraditionen har anor från tidig medeltid då Knutsgillena fyllde en viktig funktion som sociala skyddsnät för handelsmän och hantverkare och tjänade som en motvikt mot Hansan. Numera fungerar de som sällskapsgillen med gamla traditioner, meddelar Camilla Christerson, chrönikör för S:t Knuts Gille i Landskrona.

Annons
 

Under årets högtidsstämma togs 12 nya medlemmar, recipiender, in i gillet. Åldermannen hade också äran att dela ut Guldduva för 50-årigt medlemskap till äldste stolsbroder Bo W Holmberg och till knutssystrarna Ingegerd Holmberg och Eva Karling. Dessutom delades 25-årsdekoration, Silverduva, ut till knutssyster Carina Wiberg.

– Högtidsstämman förenade som alltid högtidlighet och uppsluppen stämning under ledning av ålderman Lennart Söderberg. Kören Divertimento, som nu har medverkat 30 år i följd, underhöll både under stämman och vid den efterföljande supén. Precis som under de allra flesta Knutsbaler de senaste dryga 50 åren spelade Domnivets Orkester därefter upp till dans innan det var dags att hala Gillesduvan och avsluta ännu en lyckad eftermiddag och kväll enligt Knutsgillets tradition, avslutar Camilla Christerson.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser