Annons

#enjoysweden_landskrona

Imorgon, lördag, invigs årets första fotoutställning i fotostaden Landskrona. Det är utställningen #enjoysweden som kommer att visas på konsthallen under tre veckor, som har vernissage.

I december 2012 startade bröderna Albin och Oskar Ponnert taggen #enjoysweden i fotoappen Instagram, för att samla Instagram-användarnas allra bästa Sverigebilder.
– Vi yppade bara ett ord, men fick 61 744 bilder tillbaka, säger Albin Ponnert och som till dags dato fått motta ytterligare 10 000 på den populära taggen.

Annons
 

#enjoysweden är ett crowdsourcat fotoprojekt som pågått på Instagram under 2013 och som under året alltså drog in drygt 60 000 bilder.
– Av dessa kommer runt 600 bilder att visas här i konsthallen, säger Oskar Ponnert.

Utställningen heter kort och gott #enjoysweden, men hade också kunnat hetat “Svenska Folkets Underbara Bilder av Sverige”. För det är precis det den handlar om: Ett land skildrat genom en av populärkulturens starkaste fotofenomen just nu – Instagram.

Här hittar man unika, roliga och vackra bilder från norr till söder. Solnedgångar i mängder men även andra landskapsbilder i massor.
– Bilder från bryggor är populärt men även foton på fotografens fötter. Selfies förstås och motljusbilder är också populärt.

I samband med utställningen kommer besökarna också att kunna ta del av 240 bilder i en originell fotobok om Sverige.

Varje månad har ett urval gjorts och en bildduktig jury har hjälpt bröderna att vaskat fram guldkornen. Utöver att försöka skapa ett modernt fotoporträtt av Sverige, har projektet intresserat sig för den fotografiska bildens varande i dagens sociala medier.
– Vi ser att Instagram och andra publiceringsverktyg, samt alla de redigeringsappar som följer i deras släptåg, har ändrat vårt sätt att både ta och betrakta bilder. När vi delar i realtid, taggar och kommenterar, så laddas bilderna med delvis nya sociala värden. Det påverkar motivval och berättelser på ett intressant sätt, säger Albin Ponnert.

På utställningen i konsthallen kan man se bilder dels som prints, men också överförda till dia.
På en vägg kommer även ett realtidsflöde från Instagram att visas där man kan se bilder som taggas med #enjoysweden.
– Dessutom startar vi nu en ny tagg #enjoysweden_landskrona med anledning av utställningen, avslutar bröderna.

Vernissage blir det på Landskrona Konsthall imorgon lördag klockan 13-17, med invigning klockan 14.
Efter utställningsperioden i Landskrona är tanken att bilderna skall vandra vidare på en Sverigeturné under resten av 2014.


Bröderna Oskar och Albin Ponnert intervjuas om utställningen av Sveriges Radios kulturredaktion.


I runda svängar finns 600 bilder att beskåda i konsthallen under de kommande tre tre veckorna.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser