Annons

Cyklist avled efter krock

Strax innan klockan 16 på tisdagen inträffade en olycka med dödlig utgång vid den västra infarten till Östervångs plan. Det var en 85-årig man på cykel som blev påkörd av en bil då han skulle cykla över Ringvägen. Mannen fördes till lasarettet i Lund där han avled senare på kvällen.
Olyckan inträffade på en plats där det tidigare varit ett övergångsställe men som sedan ett flertal år är borttaget.
– Jag minns att det gjordes en utredning som kom fram till att ett flertal av övergångsställena i Landskrona gav en falsk säkerhet och att man därför tog bort dessa, säger kommunens gatuchef Stefan Knutsson.
– Om det därefter inträffat fler eller färre incidenter vet jag inte. Det är inte vi på gatuenheten som för statistik. Vi utför bara det arbete som vi åläggs att göra, säger han och är en aning frustrerad.
– Ja, jag hade fått hatmejl när jag kom till jobb i morse och det var inte roligt.

Birthe Bunke är trafikingenjör på stadens gatuenhet och hon tror att man kommer att se över säkerheten på den aktuella platsen. Något nytt övergångsställe lär där dock inte bli.
– Nej. Övergångsställen har man numera endast på så kallade lågfartspunkter, det vill säga i vanliga korsningar och vid rondeller. Det finns dock undantagsfall på raktsträckor, bland annat på Erikstorpsvägen och Helsingborgsvägen. I stället kan andra lösningar komma att bli aktuella. Det kan till exempel röra sig om sänkta hastigheter eller andra lösningar.

Annons
 

Birthe Bunke betonar det egna ansvaret om man ska ta sig över på så kallade gångpassager, det vill säga en sådan plats där olyckan inträffade.
– Det är oerhört tragiskt det som hänt. Men jag tror att omständigheterna spelade stor roll. Det var skymning och dessutom regn i luften. Då är det väldigt viktigt att man verkligen stannar upp och är noga med att se sig omkring innan man går över. Det är individens eget ansvar.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser