Annons

Krismöte i kväll hos Falcons

Krisen i Landskrona Falcons rullas nu upp inför öppen ridå. Kontot är tomt och enligt kassören Hans Raita ligger innebandyklubben back i runda slängar 300 000 kronor.

I torsdags fick herrarnas a-trupp besked av klubbens ordförande Peder Alberoth att samtliga kontrakt rivits och att spelarna därmed är fria att gå till annan klubb under transferfönstrets öppettid i januari. I kväll ska ett spelar- och ledarmöte hållas där situationen ska ventileras.

Annons
 

Trots rådande omständigheter gick spelarna i Falcons i lördags ut och presterade ett fantastiskt spel när man gjorde processen kort med Westervik då man vann med hela 12-4.

Strax innan matchstart gick styrelse ut med ett brev på klubbens hemsida där man gav sin syn på den uppkomna situationen. Där skriver man bland annat följande om a-laget: ”Vi hoppas att de inser allvaret, ser sin roll i det hela och knyter näven i byxfickan och säkerställer en plats i ett play-off under våren. Det är nu det är dags att se vilka som faktiskt har ett svart/vitt Falcons-hjärta under matchtröjan.”
– Detta upplevdes mer som ett hån än ett stöd. Som styrelsen visste hade samtliga spelare redan i torsdags kväll direkt efter informationen valt att genomföra träningen och spela matchen, skriver tränare Patric Johansson i sin matchrapport och fortsätter
– Inte en enda spelare klev åt sidan! Om det nu fanns någon i styrelsen som sedan tidigare tvekade på vårt Falconshjärta så kan vi väl enas om att det finns där i alla fall, fullt fungerande.

Landskrona Direkt som var på plats i idrottshallen noterade att såväl ordförande, Peder Alberoth som vice ordförande, Fredrik Cardell saknades i hallen.
– Fredrik är på semester men var Peder är vet jag inte, sa kassör Hans Raita som kämpade på i kiosken där säkringarna till korvkockaren ständigt löste ut.
– Vårt problem rör likviditeten. Just nu har vi noll kronor att röra oss med. Vi är vana vid att leva med klumpvisa inflöden, förklarade han och menade att man närmst hade höstens föreningsbidrag att fylla på med i kassakistan.

Det ska enligt uppgifter till oss finnas ett underskott på nära nog en halv miljon kronor, stämmer detta?
– Nej, snarare 300 000, svarar Hans Raita.
– Det är väl snarare så att det kostar oss i runda slängar 500 000 kronor årligen att dra runt vårt herrlag.

Att situationen ska reda ut sig tvekar inte kassören inför.
– Det är en krokig väg vi har att vandra. Ungdomslagen kommer inte att drabbas. De har en egen budget och den följer vi. Vissa lag har rent av egna sponsorer. Nu tar vi till oss av den kritik som kommer.

Klubbens kanslister har heller inget att frukta menar kassören.
– Våra anställda går på lönebidrag, så här finns inget för oss att spara in på.

Att spelarkontrakten skulle vara rivna råder det dock delade meningar om.
– Formellt är inga uppsägningar gjorda, hävdar kassören som samtidigt förklarar att han inte var med när spelarna informerades om den uppkomna situationen. Något som går stick i stäv med informationen på hemsidan som ordförande undertecknat.
– Det stämmer att kontrakten inte gäller längre, säger klubbens sekreterare Lars Persson som var med på mötet med spelarna.
– Det innebär i praktiken att dessa nu har fritt att lämna för en övergång till en annan klubb. Det är oerhört tragiskt och jag har sällan varit mer ledsen än när vi tvingades ge truppen beskedet. Nu hoppas vi dock att så många som möjligt väljer att fortsätta spela i Falcons.

Falcons ligger i dagsläget tvåa i serien och innehar därmed en av de fyra playoff-platserna till Allsvenskan.
– Sportsligt gör vi det jättebra och förhoppningsvis kan det vända ekonomiskt redan till nästa säsong men just nu är det svångremmen som gäller, säger Lars Persson och funderar lite på kvällens krismöte.
– Vill spelartruppen att styrelsen ska närvara så kommer vi naturligtvis. Jag vet inte hur man resonerar. Jag kan bara hoppas att man väljer att stanna kvar i klubben.


Spelande styrelseledamoten Stefan Zyszczak var taggad till tänderna i lördags och såg målet komma långt innan alla andra. På Facebook skrev han timmarna innan matchstart följande:
– Såja grabbar, 4 h till dagens match! Trots det som hände i torsdags kräver jag 100% av samtliga idag, vilket alla lovade på mötet i torsdags. Känner någon att han inte kan ge 100% pga situationen som uppstått bör han meddela Patrik detta och ställas utanför truppen i dagens match i väntan på mötet på måndag. Av de som dyker upp idag förväntar jag mig en lika härlig och positiv inställning som vi haft hela säsongen, där ALL fokus ligger på dagens match, det är vi skyldiga varandra! Mot seger mannar!


Lagkapten Rickard Jacobsen visade vägen med fyra mål. Här sätter han ett av dessa i tom kasse.


Ingen brist på engagemanget hos tränare Patric Johansson.


Kassör Hans Raita stod i kiosken under matchen.
– Kiosken är en viktig inkomstkälla för oss, poängterade han.

Läs mer:
Styrelsens information om det prekära läget som klubben befinner sig i.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser