Annons

Instagrambilder fyller konsthallen

#enjoysweden är ett crowdsourcat fotoprojekt som pågått på Instagram under hela 2013, och som hanterat drygt 60 000 bilder. I början av december landar 240 av dessa bilder i traditionell tryckt media – i form av en originell årsfotobok om Sverige. Ytterligare 460 bilder bildar sedan utställning på Landskrona Konsthall under januari 2014.

Boken och utställningen heter kort och gott #enjoysweden, men kunde också ha hetat “Svenska Folkets Underbara Bilder av Sverige”. För det är ganska precis det den handlar om: Ett land skildrat genom en av populärkulturens starkaste fotofenomen just nu – Instagram. Unika, roliga och vackra bilder från norr till söder.

Annons
 

#enjoysweden premiärvisas på Landskrona Konsthall den 11 januari – 2 februari. På utställningen visas 700 bilder av cirka 500 instagrammare. Besökaren får se bilder som lyfts ut ur fotoapparnas flyktiga skärmflöde och placerats i en ny kontext. Dels som prints på klassiskt vackert fotopapper, dels överförda till dia.

Hashtaggen #enjoysweden startades på Instagram av Albin och Oskar Ponnert i syfte att under ett år samla in användarnas bästa och mest intressanta bilder av Sverige. Inga regler eller riktningsvisare har styrt innehållet, utan motiv och stilar har helt spontant kommit från de som taggat. Sverige har varit den gemensamma nämnaren. Mellan december 2012 och november 2013 taggades 61 744 bilder.
Spridningen geografiskt över landet var väldigt bra redan från början.

Varje månad valdes runt 100 bilder att representera den månaden i en finalomgång. Bilderna publicerades på projektets hemsida och en jury hjälpte initiativtagarna att vaska fram guldkornen.

Utöver att försöka skapa ett modernt fotoporträtt av Sverige, har projektet intresserat sig för den fotografiska bildens varande i dagens sociala medier.
– Vi ser att Instagram och andra fotoappar, har ändrat vårt sätt att både ta och betrakta bilder. När vi delar i realtid, taggar och kommenterar, så laddas bilderna med delvis nya sociala värden. Det påverkar motivval och berättelser på ett intressant sätt. Förhoppningen är att man också skall kunna se detta i utställningen och boken #enjoysweden, skriver Albin Ponnert filmare, mediakonsult, grundare av EnjoySweden i ett pressmeddelande.

Mer om fotoprojektet på http://enjoysweden.hemsida24.se/

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser