Annons

Premiär idag för Brygghuset Finns öl

Den har testats och mixats om och testats igen. Men nu är allt klart och idag är det premiär på riktigt för Landskronas eget lokala öl. 1700 flaskor och fyra fat av Brygghuset Finns American Pale Ale finns från och med idag att köpa på ett flertal av stadens krogar.
– Vi har hållit på att testa sedan 2010 och i somras var vi nöjda med smakerna. Därefter har vi byggt färdigt vårt bryggeri, bryggt ölet och idag är det dags för premiär. Det känns fantastiskt, säger Joacim Larsen, VD för Brygghuset Finn, och ler stort.

– Från och med den 13 januari kommer man även att kunna köpa vårt India Pale Ale (Ipa) och en Brown Ale. De som vill köpa med sig ölen hem från Systembolaget får dock vänta till våren.

Annons
 

När Landskrona Direkt hälsade på hos bryggeriet på torsdagen var produktionen av Ipa:n i full gång. Den som ansvarar för själva bryggandet är Simon Frennberg.
– Det gäller att ha full kontroll på var i processen man är och så gäller det att hela tiden använda sina sinnen, säger han och klättrar upp på ett av faten och öppnar. Han tar en plastmugg i handen, doppar ner den och fyller på med lite av mäsken och smakar.
– Den är bra, säger han.
– Hur det ska smaka står inte att läsa någonstans. Det lär man sig genom att brygga och testa sig fram och jag har bryggt en hel del hemma, säger Simon Frennberg.

Joacim Larsen visar Landskrona Direkt hur processen går till steg för steg och efter drygt tre veckor är det dags att tappa upp ölet på flaskor.
– Det gör vi här, säger han och pekar på en tingest som hade varit svårt att veta vad den var bra för om man inte fått svaret.
Man lyfter på spaken, sätter i flaskan och drar till. Medan den fylls på så tar man nästa. Lagom till den fjärde flaskan är på plats så är den första fylld och klar för att bli korkad. Och så håller vi på. Det betyder alltså att vi fyller och korkar våra flaskor mer eller mindre för hand, säger han och ler.
– Sedan har vi en maskin som sätter på etiketterna och snart har vi även en maskin som kan trycka datumstämpeln direkt. Men på dessa första flaskorna har vi gjort det för hand.
Trots att praktiskt taget allt arbete sköts manuellt så kommer ölet inte att tillhöra de dyraste.
Det blir inget dyröl. Vi måste helt enkelt få upp volymen för att kunna överleva. Sen är det klart att det hade varit kul att göra ett öl som kostade en femtiolapp på systemet men det är något som får komma i framtiden. Det gäller även annan öl som tillexempel julöl. Ett sådant hoppas vi kunna lansera till nästa jul. Eventuellt tar vi fram en lager till sommaren men det får vi se. Det kanske till och med kan bli en sommarale, säger Joacim Larsen.

Den entusiastiske VD:n hoppas nu att ölen ska bli populär i Landskrona och att den även börjar sälja utombys. Men det är en tuff bransch. Mikrobryggerierna poppar upp lite här och var men det är inte dessa som är de stora konkurrenterna.
– Det är de stora bryggerierna. De har så stora muskler att de ställer krav på krögarna att inte sälja annat än deras öl. Men det finns några som har lite utrymmer för annan öl och där hoppas vi kunna marknadsföra oss, avslutar han.


Inklämt mitt i industriområdet ligger Brygghuset Finn och så smått sprider sig den karaktäristiska doften av nybryggt öl.


Joacim Larsen guidar runt i bryggeriet som man helt byggt för egen hand.
– Allt från styrningen av pumparna till temperaturregleringsprogrammet har vi själv gjort. Så skulle någon nu be oss sätta upp ett bryggeri, så hade vi fixat det helt och hållet själva.


Simon Frennberg har järnkoll på hela processen och alla sinnen kommer till användning.


Fyra olika sorters mältad korn används i denna tappning.


Hantverk i praktiskt taget alla moment. Här är påfyllningsmaskinen.


Därefter korkas flaskorna. Kuriosa i sammahanget är att korkarna är inköpta av den finske tillverkaren Finn Korkki.
– Än har vi inte hunnit förhandla till oss en bra deal, säger Joacim Larsen med ett leende och syftar på namnlikheterna mellan företagen.


Massor av tid har lagts ner så att den första ölen nu kan serveras på krogarna.
Logotyp och grafiskprofil är framtagen av Linnea Härjerud då designstuderande på Malmö Högskola.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser