Annons

Nytt kallbadhus kan hamna på annan plats

Sakta börjar det sjunka in i Landskronabornas medvetande att staden inte har något kallbadhus längre. De flesta är dock överens om att det ska uppföras ett nytt. Naturligtvis väcks frågorna vem som ska stå för notan och var det nya kallbadhuset ska ligga.
– Det sista ordet är inte sagt gällande försäkringarna, säger Badhusföreningen Doppingarnas ordförande Leif Norbeck, och syftar till de uppgifter som spridits att försäkringsbolaget inte kommer att betala ut någon ersättning.
– De visar upp ett papper på att någon ersättning inte utgår vid så kallad sjöhävning. Detta är inget som står i de papper som vi har utan något som de skrivit till senare. Dessutom har vi bilder som visar hur stormen och inte sjöhävningen får stora delar av byggnaden att slitas loss, säger han till Landskrona Direkt.
De flesta är överens om att ett nytt kallbadhus bör byggas upp men nu väcks även frågan om det ska byggas på en annan plats.
– Det har varit känt länge att Oresund Heavy Industries, det vill säga varvet i stan, vill ha en bredare ränna så att de kan ta emot större fartyg. Detta har inte kunnat göras tidigare på grund av kallbadhuset. Därför kan jag inte tänka mig att det byggs upp på samma plats igen, i alla fall inte i kommunens regi, utan i så fall längre norrut, säger Lars O. Petersson, näringslivsansvarig i Landskrona stad.

Bodil Möller är styrelsemedlem i Doppingarna och hon tror att hennes förening måste acceptera att fler än deras medlemmar kommer att använda ett eventuellt nytt badhus.
– Betalar kommunen ett nytt badhus så kommer det säkert allmänheten att få tillgång till detta. Det är inte så konstigt och något vi kommer att få acceptera, säger hon.

Annons
 

Att kommunen kommer att engagera sig i ett nytt badhus kommer det flera signaler om. Bland annat har kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg sagt till hd.se att ”Det är viktigt och angeläget för stadens skull att vi har ett kallbadhus. Vi kommer på ett eller annat sätt att involvera oss i processen att ersätta det som gått förlorat. Vi ska nu sätta oss ner och analysera hur det kan ske på bästa sätt”.

Även från Miljöpartiet hörs tongångar för ett nytt kallbadhus.
– Jag har förlorat en del av min själ och mina bästa minnen från barndomen när Kallis gick i havet. Men redan före det föreslog MP i sitt remissvar på Den fördjupade översiktsplanen att Landskrona, som den underbara kuststad den är, naturligtvis ska ha ett modernt kallbadhus. Vi är redo att jobba för det, säger Lilian Håkansson.

En som dock inte är lika säker på att det blir ett nytt kallbadhus över huvud taget är fritids- och kulturchef Göran Nyström.
– I 136 år hade Kallbadhuset stått pall mot vädrets makter. Skadats många gånger, men kunnat repareras. Nu är det bara små stickor ur havet som återstår. Ett kärt landmärke är borta. Föreningens ordförande ser en snabb återuppbyggnad framför sig. Jag tror inte det blir möjligt. Kostnaden för att återuppbygga något, som kan bli ståndaktigt mot de allt mer aggressiva oväder som är en följd av klimatförändringen, blir väldigt hög, skriver han på sin blogg.

Från föreningen vägrar man dock ge upp hoppet om ett nytt badhus.
– Vi ska ha ett styrelsemöte på fredag där vi ska lägga upp vår strategi den närmaste tiden. Vi är ganska handlingsförlamade för tillfället, säger Bodil Möller.
– Men jag kan inte tänka annat än att målet är att få till ett nytt kallbadhus. Hade jag haft de cirka 20 miljonerna som jag tror att ett nytt badhus kostar, så hade det stått gubbar vid pålarna idag och jobbat på ett nytt, avslutar ordföranden Leif Norbeck.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser