Annons

Gigantisk bokmässa intog idrottshallen

Få svenska städer har fler unga författare än Landskrona. Det fick vi med råge bevis för vid gårdagens enastående bokmässa i Landskrona idrottshall.

Få städer kan skryta med att ha haft en blivande nobelpristagare som lärare.
– Kanske sitter en av framtidens Nobelpristagare i litteratur här i dag, sa kommunalråd Torkild Strandberg när han inför 1800 elever och lärare invigde mässan.

Annons
 

Få städer i världen har bättre elever än Landskrona, åtminstone om vi ska tro Pia Gagner, verksamhetschef för grundskolorna i Landskrona.
– Var någonstans i världen kan man som vi gjort, samla alla stadens grundskoleelever så som vi gjorde vid halsduksvisningen, eller som idag 1800 ungdomar och få en sådan underbar stämning? Det bevisar bara att snacket om stök i skolan är rejält överdrivet, sa hon samtidigt som hon räknade in och ut besökare till bokmässan.

Sammanlagt hade 1909 elever varit med och författat nästan lika många böcker. En siffra som såg ut som en tanke och fick invigningstalare Torkild Strandberg att göra en koppling till Selma Lagerlöf – så där apropå att det även var Nobeldagen.
– Det var just 1909 som Selma Lagerlöf som första kvinna fick Nobelpriset i litteratur, berättade han och undrade om det fanns elever på plats från hennes gamla arbetsplats, Seminarieskolan.
Handuppräckning och jubel följde från bänkraderna närmst scen.

Scenen som placerats mitt på idrottshallens golv var centralpunkten och med ett skorrande och välbekant ”Herrrrrrregud!”, äntrade Björn Ranelid rampljuset.
Det var inte utan att den dubbelt ”oerhört, oerhört stolte” politikern fick en författare jämte sig som också öste beröm över initiativet, lärarna och eleverna.
Språket och ordet är viktigare än hur ni klär er, var dagens enda förmaning innan det var dags att dela ut diplom till tretton elever vars tolv böcker stack ut lite extra.

De lyckligt utvalda av femmannajuryn fick även erbjudande om att ge ut sin bok på Berättarföreningen Tellus förlag samt delta vid nästa års bok- och biblioteksmässa i Göteborg.

Innan det var dags att släppa in allmänheten samt stolta och nyfikna föräldrar som antagligen fick årets julklapp avslöjade för sig, äntrade Nassim al Fakir scenen. Sen gick det inte att sitta still. Succén var given och initiativtagaren Christian Olsson kunde pusta ut.
Vilken underbar Grand Final vi fick, säger han väl medveten om att projektet klarats av på rekordtid.
– Egentligen hade vi behövt ett helt år på oss men vi ville så gärna få med det som ett jubileumsarrangemang. Och vi lyckades och dagens avslutning kan jag inte annat än vara jättenöjd med.

Frågan är då om bokmässan och bokskrivandet blir ett återkommande arrangemang i Landskrona?
– Absolut kan vi tänka oss en fortsättning. Kanske kan man involvera fler kommuner, funderar Christian Olsson.
– Helt klart är detta ett led i vad som tagit mig sex år att lära mig uttala – i entreprenöriellt lärande.

Lärdomar
Förhoppningsvis får Landskrona se en fortsättning på projektet. Några lärdomar är då att låta alla eleverna göra som man gjorde på Albanoskolan, skriva böckerna under skoltid och inte som några högstadieelever berättade för Landskrona Direkt, hemifrån.
– En timme har vi fått använda av lektionstid, resten har vi skrivit hemma, förklarade de med besvikelse i rösten.
– Inte heller fick vi vara med vid prisutdelningen. Det var ju bara knattar som fick pris.
Nja, bortsett då från en tjej i 9A på Glumslövs skola.

En översyn av insläppet på bokmässan får också göras. Inte ska det behöva ta 20-25 minuter att få alla på plats. Men bortsett från lärdomarna så naturligtvis ska FEM VATTENTORN delas ut till lärare och inte minst elever som bjudit på så många fantastiska böcker i så otroligt många olika genrer.

 


En häftig upplevelse måste det ha varit att få motta pris för sin bok i en fullsatt idrottshall.


Tretton glada ungdomar som precis fått sina utmärkelser av Torkild Strandberg och Björn Ranelid.


Christian Olsson är initiativtagare till hela projektet.


Nassim al Fakir såg till att involvera Landskrona Direkt i sin show när han trummade på kameran.


Ann Gomer och dottern Frida trivdes på bokmässan och gladdes åt ”Fridas bok” som klasskamraterna gjort på skolan.


Kön av unga författare ringlade lång fram till kollegan Björn Ranelid som dagen till ära klätt upp sig i en MFF-blazer. Mitt i autgrafskrivandet berättade han för Landskrona Direkt att på tiden det begav sig bar han tröja nummer 11.


Det var bara det här med insläppen vid stora skolarrangemang. Kanske kan fritidsförvaltningen komma med lite tips till skolfolket.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser