Annons

Musik som gör skillnad

Musik förändrar förutsättningarna till det bättre. Något som pågående Musikhjälpen är ett levande bevis för. I Landskrona finns sedan ett drygt år tillbaka  Rädda Barnens Musikprojekt, ett individuellt alternativ  där tidigare skoltrötta elever kan finna sin väg inom gymnasieskolans ramar.  Musikskapande varvas med undervisning i matematik, svenska och engelska. Här sker små vardagsunder dagligen.

Eleverna Andreas Rahimic och Hamit Cevher iklädde sig rollerna som juniorreporter respektive juniorfotograf och gjorde nedslag hos chefen och klasskamrater. Här följer deras reportage.

Annons
 

Intervju med Micke, Alex och Hamit


Micke Svennerbrand är intiativtagare till Rädda Barnens Musikprojekt.
Foto: Hamit Cevher.

Micke Svennerbrandt enhetschef på Rädda Barnens Musikprojekt, berättar att han startade RBMP 1992 i samband med han skulle bli pappa.
Då började han fundera lite över att han inte längre kunde gå ut på kvällarna och spela musik.
Han berättar att han tänkte starta RBMP för ungdomar som hade svårt för vanlig skola och som var skoltrötta.
Micke Berättar att eleverna utvecklats stort på Rädda Barnens Musikprojekt, gamla elever berättar att denna skola har räddat deras framtid. Micke säger att:
”om eleverna får syssla med saker de tycker om och får arbeta i egen takt med ämnena, då jobbar eleverna mycket bättre och med större motivation.
Verksamheten i Rädda Barnens Musikprojekt beskrivs i boken Vägen tillbaka. Live, lust och lärande i Rädda barnens Musikprojekt, som Mikael har skrivit tillsammans med 3 andra författare.
Boken om Rädda barnens Musikprojekt som heter Live Lust Lärande Med 3 andra författare är utgiven av Rädda barnens Musikprojekt.
Sedan 2012 finns Rädda Barnens Musikprojekt i Landskrona och i Bulgarien.

Alex:
Alex Njie Olsson är 16 år och har gått 1 år på Rädda Barnens Musikprojekt.
Alex tycker att Musikprojektet är det bästa som finns! Han tycker att denna skolform ger honom motivation till att gå i skolan och att arbeta
Alex tycker att det känns som ett andra hem i skolan och han trivs väldigt bra.
Han säger att personalen (Micke Svennerbrandt, Carl Alberto ”Cabbe” Bettini och Anders Nordgren) är som 3 extra pappor, de bryr sig om honom och vill verkligen hjälpa honom att göra framsteg.
Alex rekommenderar denna skola till skoltrötta elever som tappat motivationen.
”Denna skola är speciell.  Jag gick inte i skolan hela 9:an och hade inga betyg, nu har jag har jag knappast någon och har betyg i musik, svenska, samhällskunskap och i engelska har jag till och med A.”

Hamit
Hamit Cevher kommer från Turkiet och har bott i Sverige i 4 år, han har gått 1 år på Rädda Barnens Musikprojekt och trivs med deras arbetssätt. Hamit gör Rap och Hiphop och har gjort 5 låtar till Musikprojektet förra platta Brothers LA.


Fotografen själv – Hamit Cevher.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser