Annons

Kallbadhuset i farozonen

Stormen Sven har gått hårt åt kallbadhuset i Landskrona. Hur stora skadorna är återstår att se när det går att ta sig fram till badet. Just nu står vattnet så högt att det är omöjligt att ta sig ut.
– Vad vi kan säga redan nu är att en del av badhuset, den del som vi kallar för dansbanan, har slitit sig. Det har vi kunnat se med kikare från en lägenhet på Nyhamn, säger Leif Norbeck, ordförande i bastubadarföreningen Doppingarna vilka huserar i badhuset.
– Jag var där ute klockan fem i morse men då såg allt ok ut. När jag sedan kom dit igen vid halv sjutiden så hade vattenståndet höjts markant och det gick inte att ta sig fram till badet.

Vid 15-tiden på fredagen gick det fortfarande inte att ta sig in på badhuset. Landskrona Direkt följde med när Leif Norbeck blickade ut mot förödelsen.
– Jag uppskattar att 60-70 procent av badet är borta, säger han och är luttrad.
– Det är två år sedan vi senast drabbades. Sedan dess är vi fyra man som lagt vardera fyra-fem timmar dagligen på att återställa badhuset. Detta har kostat föreningen 460 000 kronor. Det är klart man idag känner sig bedrövad.

Annons
 

Enligt SMHI:s prognoser så förväntas vattenståndet i Landskrona vara fortsatt högt hela fredagsdygnet.

Doppingarna
1877 bildades Landskrona badhusaktiebolag, som lät uppföra stadens förmodligen första kallbadhus vid hamninloppet. Det är nu ett av de äldsta bevarade i hela landet. Sedan 1966 är det Badhusföreningen Doppingarna som driver kallbadhuset vilket de köpte för en symbolisk summa av 100 kronor. Under åren har mycket hänt med det gamla Kallbadhuset. Stormar och isvintrar har ställt till med stor förödelse flera gånger och muddringar i hamnen har också orsakat skador.


Vid lunchtid var fortfarande stora delar av byggnaden intakt.


Bara några timmar senare var förödelsen nästintill total.


Mycket var snett och vingt och hela badhuset var satt i gungning.


Delar av badhuset finns att hämta inne på Gråen medan det talades om att den så kallade dansbanan skymtats utanför Ven.


Leif Norbeck inser det omöjliga att ta sig fram till kallbadhuset för att inspektera skadorna.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser