Annons

Direktens otraditionella julskyltningsrunda

Lucia, tomtar, glöggdoft och julgranständning följt av dans med sträckta armar för att nå runt. Traditionens makt är stor när Landskronaborna går man ur huse för att beskåda årets julskyltning. Att det vankas valår gjorde sig påmint av moderater i blå tomteluvor och socialdemokrater som serverade danska röda pölser.
– Korven är röd och är liksom solidaritet gratis, sa Jonas Karlsson och lockade fram flanörer till boden där fullmäktigeledamöterna Eva Örtegren och Alinda Zimmander bjöd på danska pölser.

Landskrona Direkt valde att göra en mindre traditionsbunden julskyltningsrunda.

Annons
 

Årets stora sociala projekt ”Tomten bor i Landskrona” fanns på plats på Rådhustorget och tog emot leksaker.
– Landskronaborna har ställt upp som tusan, säger Martin Larsson marknadsföringsansvarig för projektet.
– Söndagen den 22 december kommer vi att finnas i ett tomtetält här på Rådhustorget och ha en allmän utdelning av alla gåvor vi fått in, säger han och förklarar att ingen då behöver känna sig utpekad som fattig.

Fler som tacksamt tar emot barnsaker
Barnkläder och leksaker tas tacksamt också emot på ”Borgmästargatan 3”.
– Namnbytet signalerar att vi nu delvis ändrar inriktning, säger Anette Larsson, handledare på verksamheten för funktionshindrade och berättar att dagskassan ska skänkas till diakonin i Landskrona för att användas mot barnfattigdomen i Landskrona.
– Vi kommer även i framtiden att ta emot barnsaker men inte längre sälja åt andra. Pengarna från vår försäljning kommer vi istället att diskutera vad det ska användas till. Det kan vara till välgörenhet men även någon typ av naturprojekt, säger Anette Larsson och menar att man i framtiden också ska involvera kunderna och personalen mer.
– Vi kommer varje månad att redovisa vad vi gjort med intäkterna. På så vis hoppas vi också att Landskronaborna kommer att fortsätta att lämna saker till oss.

Det råder en familjär och uppsluppen julstämning på Borgmästargatan 3 när Landskrona Direkt gästar och snart fylls fikabordet med brukare som vill prata med nättidningen.
– Ta nu en lussekatt!, uppmanar Håkan Jönsson.
På frågan om han bakat de själv kommer svaret blixtsnabbt.
– Det är Lorry. De ska ju vara gott också. De har skänkt dem till oss.

Tolv personer från den dagliga verksamheten arbetar i lokalerna. Några har tidigare jobbat inom caféverksamhet och Eva Jönsson berättar att hon stryker tvätt och står ute i butiken.
– Dessutom ingår jag i tidningsgruppen som träffas på måndagar, berättar hon.

Många Landskronabor saknar just den dagliga verksamhetens caféverksamhet på Café Nell Walden och på konsthallen.
– Brukarna har ett starkt inflytande i stadens arbete med funktionshindrade. Vi har ett brukarråd och dessa lyssnar vi till. Då blir det också så att inriktningarna kan komma att förändras, förklarar Anette Larsson.

Innan Landskrona Direkt vandrar vidare på julskyltningen visas kassapparaten och den färgbaserade prislistan.
–  Istället för siffror så används färger. Det är mycket lättare, intygar Saga Otterström.

Konsten har numera också börjat göra sig påmind under julskyltningen. Landskrona Direkt tittade förbi på inte mindre än tre ställe som lockade kulturintresserade.
På Galleri Björne hade Sofia Björne och Clifford Persson ordnat med en mysig julmarknad.
Nu håller jag även öppet på Björnes Magasin varje onsdag mellan 17-19, säger Sofia Björne och utlovar nya prylar varje vecka.
– Vi har några förråd att tömma, säger hon och välkomnar alla fyndletare.

På Sveitlanas hårsalong på Storgatan bjöds det in till vernissage av Marian Dembkiewicz graffiti på duk.
– Jag ser detta som ett tillfälle att knyta ihop mitt jubileumsår som började med en 60 meter lång graffitimålning på Jubeldagen i maj och som sedan under Folkfesten fortsatte med ett upprop för en laglig graffitivägg i Landskrona, berättar han som även får förfrågningar om han inte kan måla såväl personliga skyltar som tavlor.
– Detta är ett sätt för mig att anpassa mig efter dessa önskemål. Alla uppskattar inte väggmålningar.
Tekniken är dock nästan densamma. På duken har han målat med sprejfärg men även tagit hjälp av speciella färgpennor. Ovanför de stora speglarna blickar ögon ner på besökarna.
Jag behövde bli bättre på att måla just ögon. Så det var lika bra att måla det.

Även Marians flickvän, Elin Nilsson visar sig vara en talangfull målare eller ska vi säga tecknare. I blyerts målar hon med nästintill fotografisk detaljrikedom av husdjur.
– Jag utgår oftast från ett fotografi och tecknar av det, berättar hon.
– Skulle någon vara intresserad så tar jag beställningar, säger hon med ett leende.

Julskyltningens bredaste leende hittade vi emellertid på konsthallen där Landskrona Konstförening höll sitt årliga konstlotteri. Extra stolar hade fått plockats fram så att de dryga 60-talet närvarande medlemmarna skulle få en sittplats. Benny Jönsson heter den lycklige vinnaren av årets förstapris som var en olja av Vikenkonstnären Christel Jönsson.


Landskrona Direkt valde att gå bakvägen om såväl Verdandis julaktiviteter på Folkets Hus som det flesta andra traditionella julskyltningsaktiviteterna på stan.


Istället tittade vi in på julmarknaden på Galleri Björne där stämningen var riktigt mysig.


Lars-Göran Nilsson är en hejare på stickmaskin och hans alster går att köpa på Parkgatan. Nu håller han också på att lära sig kassaapparaten på Borgmästargatan 3 där man istället för siffror knappar in olika färger.


Eva Örtegren och Alinda Zimmander lockade med röda pölser i solidaritetens tecken.


Ceronis Supstiks firade första advent på sitt eget lilla vis.


Långa armar krävdes för att nå runt gran och tomtetält.


Elin Nilsson och Marian Dembkiewicz hade vernissage på en konstutställning hos Sveitlanas frisörsalong på Storgatan.


Lennart Landin gratulerar Benny Jönsson som vunnit förstapris i Landskrona konstförenings årslotteri.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser