Annons

Sveriges modernaste brandbil i Landskrona

Det var inte utan stolthet i rösten som Landskrona stads brandmästare Ulf Bergh visade upp räddningstjänstens nya brandbil för press och andra inbjudna på torsdagen.
– Det är den modernaste i hela landet, i sin enkelhet. Detta är brandbilen som alla vill ha idag och vi är dom första i landet som har en, säger han och ler.
– Det unika är att här finns fyra släckvarianter istället för en som är det vanliga, förklarar Ulf Bergh om bilen som kostat drygt fyra miljoner kronor.

Det är dock inte bara brandbilen som sådan som är något utöver det vanliga. Även de medel man använder för att släcka är av allra senaste snitt.
– Vi har testat en hel del och valt det allra bästa, säger brandmästaren och några av hans medarbetare tänder eld på ett antal lastpallar i trä för att demonstrera. När elden tagit sig sprutade brandmännen över det nya släckmedlet och branden slocknade snabbt.
– Notera att det inte flammar upp igen. Det hade det gjort om vi släckt med vatten. Nu är pallarna så väl släckta att de få glödhärdar som finns längst in kommer att dö ut. Och faktum är att vätskan kylt ner de brinnande pallarna så mycket att man kan ta på pallarna med bara handen.

Annons
 

André Bengtsson är ställföreträdande räddningschef och han ger ett annat exempel.
– Vi hade en lägenhetsbrand för inte så länge sedan och en av våra brandmän kunde praktiskt taget helt släcka ett övertänt rum bara genom att sträcka sig in genom ett fönster och använda sig av en handsläckare fylld med medlet.
Att det skulle röra sig om revolutionerande förändringar är kanske att ta i men arbetet med att släcka bränder kommer att förändras och det kommer även att märkas på efterarbetet.
– Det blir ett mycket lättare efterarbete eftersom vi inte behöver använda så mycket vatten eller annan vätska, säger André Bengtsson vidare.
Ett annat exempel på minskade mängder släckmedel gäller bilbränder.
– Istället för att använda en kubikmeter vatten till att släcka en bilbrand så gör vi det nu med 27 liter. Det är naturligtvis mycket positivt, säger Ulf Bergh.
Att just Landskrona har fått dessa möjligheter är inte så konstigt enligt brandmästaren.
– Vi är en precis lagom stor kommun med en lagom stor räddningstjänst. Jag har cirka 60 medarbetare varav cirka 40 är brandmän. Då är det lätt att vara innovativ och det är inte så svårt att få killarna att prova på nytt, säger han.

Räddningstjänsten i Landskrona Stad har med Brandmästare Ulf Bergh i spetsen genomfört tester på olika inblandningsvätskor för brandbekämpning. Denna film visar förutom testerna också bakgrunden och resultatet av dem. Tester av X FOG gentemot A SKUM. Filmen är 14 minuter lång och är utan ljud.


Brandchef Eva Lövbom var glad och nöjd när hon igår fick motta nycklarna till stadens ny moderna släckningsbil. Brandmästare Ulf Bergh i bakgrunden är den på räddningstjänsten som under ett par års tid format den nya brandbilen.


För att visa det nya släcksystemet antändes ett antal lastpallar…


samtidigt passade man på att förevisa ett nytt impregneringsmedel…


…notera hur pallarna till vänster i bild inte antänds då dessa behandlats av medlet. Det har väckt så stor uppmärksamhet att att man hört av sig från Australien, ett land hårt drabbat av skogsbränder.
– Man vill testa att impregnera hus och trädgårdar i de hårdast drabbade områdena, säger Ulf Bergh.


De brinnade lastpallarna släcktes snabbt och effektivt med den nya släckbilen i kombination med det nya släckmedlet.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser