Annons

Himlafenomen över Häljarp

Pia Norlin fick se något ”himla vackert” när hon i morse, vid tio i åtta, blickade upp mot skyn.
– Jag tror det var meteoriter. Det syntes jättelänge på himlen och det var så vackert. Synd att jag inte hade bättre kamera, säger hon.

En liten bit från Pia bor fotograf Peter Koppe med ett stort intresse för astronomi.
– Om det har pågått länge så är det nog flygplan. Jag råkade ut för samma sak i både tisdags och onsdags när jag kollade efter kometen, säger han och förklarar att stjärnfall, stora som små endast varar max någon sekund.
– De flyger mot jorden med en hastighet av flera mil i sekunden och då dom träffar atmosfären brinner upp på grund av friktionen mot luften, förklarar han utan att på något sätt förringa Pias bild eller vad hon sett.
– Bilden är cool och väldigt aktuell. Där är en komet som heter Ison som i morgon kväll kommer att passera solen med en hastighet av nästan 40 mil i sekunden.

Annons
 

– Hela vetenskapsvärlden väntar nu med spänning för att se om den överlever eller ej. Det får vi reda på fredag morgon, säger Peter Koppe och förklarar att temperaturen kommer hålla nära nog 3000 grader när Ison passerar solen som närmst.
– Om den inte splittras eller brinner upp så kan den bli ett fantastiskt skådespel på kvällshimlen under december månad.

Läs mer om Ison på:
http://www.astro.su.se/om-oss/nyheter/kometen-ison-1.145275


Peter Koppes bild av ett flygplan från tidigare i veckan.


Andra himlafenomen plåtade av Peter Koppe i år.


Komet. Foto: Peter Koppe.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser