Annons

Himlafenomen engagerar

Ett par läsare har hört av sig till redaktionen med anledning av Pia Norlins observationer på himlen över Häljarp i morse. Bland annat ska samma fenomen synts från Landskrona. Och med exakt samma tidsnotering ska det bland annat skådats från Gasverksgatan på södra industriområdet.

Bengt Rosengren som åtskilliga gånger visat stjärnhimlen för hugade Landskronabor har rent av plockat fram en stjärnkarta för den exakta tidpunkten.
– Här ser man hur planeterna Merkurius, den vänstra på Pias bild och Saturnus den högra, mellan lyktstolpen och huset, precis i den riktningen som fotot är taget. Merkurius är den ljusaste, ”magnitud -0,55”. Ju ljusare desto mera minus. Saturnus har +0,77 och är alltså ljussvagare, skriver Bengt Rosengren i ett mejl till redaktionen.

Annons
 

– Det är inte många som haft turen att få se Merkurius, eftersom den alltid kretsar väldigt nära solen. Det sägs att den berömde astronomen Kopernikus (död 1543) aldrig lyckades se Merkurius, informerar han och avslutar med det som även Peter Koppe noterade kring Ison.

– Det som inte syns på bilden är den aktuella kometen Ison, för den rundar solen idag och blir inte synlig igen förrän om några dagar. Ingen vet hur den kommer att se ut efter lågsniffningen över solen. Kanske har den smält eller krossats av solens hetta och tyngdkraft. Men har den klarat sig kan den bli spektakulär på Landskronas himmel ungefär vid jultid, låter Bengt Rosengren hälsa.

Läs mer:
Himlafenomen över Häljarp

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser