Annons

Misstänkt sjöfylleri bakom grundstötning vid nakenbad

Torrlastfartyget Ran grundstötte vid Ålbodarna på lördagsmorgonen.
Fartyget ställde sig hårt på grund, men ingen diesel rapporterades ha läckt ut i vattnet. Kustbevakningen fick tömma fartyget på diselolja innan hon drogs loss på söndagen.

Ran hade cirka 45 kubikmeter diesel ombord. Fartyget är lastat med spannmål och var på resa från Tyskland till England. Rans nationalitet är Antigua & Barbuda.

Annons
 

Kustbevakningens kombinationsfartyg KBV 202 var på plats strax efter klockan 10:00 och gick då ombord på Ran. Skepparen blåste positivt vid alkoholutandningsprov och greps för misstänkt sjöfylleri och överlämnades till polisen.

Även Kustbevakningens kombinationsfartyg KBV 001 var även hon i området för att assistera vid eventuellt behov. En fartygsinspektör från Transportstyrelsen och en representant för fartygsägaren finns på plats.

Under lördagen genomförde dykare från KBV 202 ett antal dyk för att bedöma situationen och undersökt hur hårt fartyget står på grund och om det finns skador på skrovet. Efter dykinspektioner bedömdes det vara säkert att genomföra ett lossdragningsförsök med hjälp av en bogserbåt. Försöket att dra loss fartyget misslyckades eftersom Ran stod för hårt på grund och bedömningen gjordes att man inte vågade fortsätta försöket innan dieseloljan pumpats bort (läktrats) från fartyget.

Strax efter klockan 13 på söndagen drogs hon sedan loss från. Allt gick enligt planen och Kustbevakningen avslutade miljöräddningstjänstoperationen klockan 14.00.


– Vi var ut vid Ålabodarna och titta på det grundstötta fartyget. Stort var det och full aktivitet, meddelar Ingmarie Turesson som även passade på att knäppa en bild från bogseringsarbetet.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser