Annons

Fira världstoalettens dag – Köp en papperskorg

Idag firas Världstoalettdagen och den har uppmärksammats sedan 2001 och har i år även blivit en officiell FN-dag. Syftet med dagen är att uppmärksamma sanitetskrisen och skapa medvetenhet kring det faktum att 2,5 miljarder människor idag lever utan en toalett.

I Sverige har alla hushåll tillgång till både toaletter och rent vatten, men vi tar inte hand om vårt vatten. Istället spolar vi ner tonvis med skräp i avloppet, och utöver det även kemikalier, varje år.
Hur skulle ditt liv påverkas om du inte hade tillgång till en toalett?
För oss är det en tankelek, men för 2,5 miljarder människor är det verklighet.

Annons
 

Den bästa hyllningen du kan ge din toalett på ”Världstoalettdagen” är att köpa en papperskorg till badrummet och använda den istället för att spola ner skräp i toan!

I de sex kommuner som ingår i Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp (NSVA), det vill säga, Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp, spolades det ner cirka 400 ton skräp i avloppet under 2012. Siffran grundar sig på mängden skräp som anländer till de elva reningsverk som finns inom NSVA.
Utöver detta fastnar en del på vägen i pumpstationer och ledningsnät. Därtill kommer det skräp som hamnar i avloppet i övriga kommuner i Nordvästskåne.

I Sverige slänger vi som har tillgång till toaletter 7000 ton skräp i dem varje år. Det innebär att varje person i snitt slänger cirka ett kilo våtservetter, tamponger, kondomer, tops etcetera i toaletten per år. En del tar även i lite extra och spolar ner större saker som mobiltelefoner, leksaker, smycken och löständer. Det enda som är ok att spola ner i toan är kiss, bajs och toapapper, allt annat ska källsorteras precis som övrigt avfall.

FNs millenniemål om att till 2015 halvera mängden människor som saknar tillgång till sanitet kommer att missas med en halv miljard människor. Fortfarande 2015 kommer nästan en av tre av alla människor i världen att sakna tillgång till toaletter.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser