Annons

Konstgräsplaner har mindre miljöpåverkan än naturgräsplan

Idag ska fullmäktiges ledamöter diskutera och besluta kring framtidens underlag på Landskrona IP. Samtidigt redovisar Fritids- och kulturförvaltningen den miljökonsekvensutredning mellan natur- och konstgräsalternativen som man beställt från Ekologgruppen.
– Resultatet är väldigt tydligt. Miljöbelastningen för naturgräs på den här typen av uppvärmda planer blir mycket högre än för konstgräs, skriver förvaltningschef Göran Nyström på sin blogg.

Fritids- och kulturförvaltningen har beställt en sammanställning av miljöbelastning vid anläggning av gräsplan respektive konstgräsplan på idrottsplatsen i Landskrona.

Annons
 

När de båda alternativen var uppe för diskussion, redovisades de ekonomiska effekterna på kort och lång sikt. Samtidigt väcktes också frågan och debatten om vilken plantyp som var mest miljöbelastande.

I sammanställningen som utförts av Ekologgruppen i Landskrona, redovisas att miljöbelastningen är likvärdiga under första året men därefter ökar miljöbelastningen för naturgräsplan.
– De miljöbelastande faktorerna för naturgräs respektive konstgräs bedöms vara ungefär lika efter ett år. Därefter, räknat efter 7, 10 och 25 år, blir skillnaderna i allt större och alternativet med naturgräs är då mest miljöbelastande, framför allt beroende på större uppvärmnings- och skötselbehov. Skillnaderna mellan planalternativen blir givetvis större om man räknar med miljöbelastning per nyttjandetid, eftersom naturgräset nyttjas färre timmar per år, skriver bolaget i sin rapport

Sammanställningen kan du ta del av i sin helhet här. (PDF)

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser