Annons

Tre kulturstipendiater fick vardera 15000

På torsdagen delades Landskrona stads kulturstipendium för 2013 ut på ett kulturmingel på teatern. De lyckliga mottagarna var Caroline L Jensen, Marta Sälöen och Sebastian Swärd som fick vardera 15 000 kronor.

Kulturnämndens kulturstipendieutskott i Landskrona fick i år in 28 ansökningar från personer eller organisationer gällande årets kulturstipendium. Valet föll på tre ”unga” personer.
Författaren Caroline L Jensen var en av dessa.
Räknas man som ung när man är 35 år?, frågade hon sig och skrattade i samband med att pressen fick beskedet på torsdagen.
Caroline L Jensen skriver böcker i skräckgenren och blev överraskad över stipendiet.
– Det brukar inte vara skräck som premieras vad gäller kultur och därför är jag både glad och överraskad. Genren vinner allt mer mark och säljer mer och mer, säger författaren som räknas som en av Sveriges främsta i genren. Närmast väntar två boksläpp 2014.

Annons
 

Marta Sälöen kan inte italienska men sjunger trots detta opera på språket och gör det så bra att hon är den enda elev som blivit antagen på spetsutbildningen på Malmö musikgymnasium.
– Mina lärare vill att jag ska läsa italienska men just nu pluggar jag japanska så det blir lite svårt, säger hon och skrattar.
Hon lyssnade som liten på väldigt mycket blandad musik.
– Men jag gillade klassiskt och just därför har det blivit opera, säger hon.
Trots detta så är det inte bara höga C som ljuder i hörlurarna när hon lyssnar.
– Jag gillar även K-pop. Det vill säga nu koreansk pop.
Drömmen för Marta Sälönen är att få sjunga opera på de stora scenerna i Frankrike och Italien.

Den av de tre stipendiaterna som kanske synts och hörts mest i hemstaden är Sebastian Swärd som bland annat som ung var med och producerade webb-TV för Landskrona Direkt. Efter det så har det blivit många produktioner och spektret på hans kulturutövande är brett.  Sebastian har producerat ambitiösa event såsom dansföreställningar, konserter, karnevalen och Landskronas julkalender.
– Jag blev jätteglad när jag fick beskedet. Det är ett erkännande. Det jag tycker är bra, är bra.
Hur framtiden ser ut vill inte Sebastian avslöja.
– Jag har grejer på gång men jag kan inte säga något ännu men det rör sig om något stort på ett större bolag som är intresserade av mina tjänster. Mer kommer, lovar Sebastian Swärd.

– De båda kvinnliga stipendiaterna är inom den traditionella kulturen medan Sebastian Swärd tillhör en bredare kreativ linje. Det tycket vi var en bra fördelning, säger kulturnämndens ordförande Gunlög Stenfelt.
– Med stipendiet vill vi stimulera till fortsatt utveckling. De har alla tre mycket att ge, avslutar hon.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser