Annons

Replokaler och rock ’n’ roll på museet

På söndag är det dags för invigning av utställningen Musikstaden på Landskrona museum. Landskronaprofilen Ulf ”Flyer” Ek invigningstalar och dessutom bjuds på musik av Institutionen. Musikstaden handlar inte om genrer eller annorlunda frisyrer. Musikstaden spelar upp minnen från konserter, studios, scener, replokaler, skivbolag, festivaler.

På väggarna i Café Nell Walden hänger porträtt av ett 20-tal musikprofiler i Landskrona. De inleder den utställning om stadens samtida musikaliska historia som man valt att kalla Musikstaden.
– Det är en del av 600-årsfirandet och just denna utställning speglar i stora drag nutiden, säger Nina Petersson, antikvarie på museet.

Annons
 

– Det har talats om att Landskrona skulle vara en av landets mest levande musikstäder och vi ville ta reda på om det var myt eller verklighet. Därför har vi talat med en stor del av stadens musikpersonligheter, säger Annelie Ingvarsson, även hon antikvarie.
– Svaret på frågan är inte självklart. Det beror på vem man frågar.

I två rum på bottenvåningen kan man ta del av Landskronas musikliv. I det första rummet har man fokuserat på replokalen och i det andra på scenen, det vill säga livemusiken.
– Vi har gjort ett 20-tal djupintervjuer med folk som är och varit involverade i stadens musikliv men vi presenterar inte killarna och tjejerna så mycket som deras minnen. I stället bygger utställningen på citat samt en massa bilder, musik och även en del filmer, säger Nina Petersson och visar runt bland affischer och gamla skivor.

De båda antikvarierna har sedan i våras samlat på sig minnen och historier kring musiklivet i Landskrona. De ser gärna att folk fortsätter att höra av sig.
– Vi vill fylla på efterhand med nya minnen och det kommer det att finnas många möjligheter till, såväl direkt på utställningen som att man kan kontakta oss.
Under året har ett flertal musiker bloggat för Musikstaden och från och med den 15 november så gästbloggar trummisen Peter Wildoer från Darkane.
Jag kommer i bloggen att beskriva min vardag med att försöka hitta tid till musiken mellan jobbet som matte- och trumlärare på Mega Musik gymnasieskola i Helsingborg. Och familjefar, samt berätta vad jag hittar på, säger han.

Invigningen av utställningen äger rum på söndag mellan klockan 14.00 och 16.00. Den kommer sedan att finnas till beskådan till och med den 23 februari.


Nina Petersson och Annelie Ingvarsson har fått tillfälle att utforska det lokala musiklivet.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser