Annons

Norsk konst och guldig knarr

Redan som 19-åring sålde den norske konstnären Kjell Nupen konst till Riksgalleriet, Nasjonalgalleriet och Norsk Kulturråd i Oslo. Idag, nästan 40 år senare, ställer han ut i Pumpusets Konsthall. Det är en utställning med konst på väggarna samt en motorcykel klädd i bladguld.

Kjell Nupen, är den ikoniska norska målaren och skulptören som står bakom begreppet ”Nupen-blått”. Han är idag en av Norges mest namnkunniga konstnärer och hans verk säljs för stora summor. Det visar inte minst priserna på de tavlor som hänger i Pumphusets konsthall. Ett flertal av originalen har prislappar på sexsiffriga belopp.
För den mindre plånboken finns även grafiska blad.

Annons
 

I sin födelsestad Kristiansand, med utsikt Topdalsfjorden, har Kjell Nupen sin ateljé. Idag en internationell arbetsplats som han själv kallar sin ”drömfabrik”, det är här alla hans idéer kommer till liv. Han har dock även samarbete med verkstäder i länder som Danmark, Holland och Kina.
– De är där alla specialister på vissa saker och därför samarbetar jag med dom, sa han på torsdagen då han tog emot pressen som var kallad med anledning av att vernissagen imorgon, lördag.

Kjell Nupen är en konstnär som älskar naturen och många av hans verk speglar just detta.
– Jag har alltid naturen som utgångspunkt. Jag gillar stillheten i naturen.

Tidigare tillverkade han även många ”figurer” i olika material men sedan 1980-talet är det tavlor som gäller. Sedan är det ju det där med den guldklädda motorcykeln.
 – Jag ser motorcykeln som en humoristisk väntjänst till min vän, galleristen Ole Larsen i Helsingborg. Han har bett fyra, fem konstnärer göra vad de vill med en motorcykel och då klädde jag in stora delar av min i guld. Det blev två lager, det understa i 22 karat och det översta i 24. Själv är jag inte intresserad av motorcyklar. Jag har inget körkort till en sådan och jag har faktiskt aldrig ens suttit på någon, säger han och skrattar.

Motorcykeln har han döpt till Aggregat och just det ordet står att läsa på flera av hans verk i hallen.
– Ett aggregat är något som ger energi om man själv tillför energi och så ser jag gärna min konst.
Ett annat motiv som dyker upp på mer än ett verk är örnar.
– De står för frihet.
Själv är han dock inte alls förtjust i att flyga.
– Nej det är jag inte. Och inte av tunnlar heller. Jag åker inte gärna över broar heller även om jag jobbar på det. Det drabbar ju inte bara mig utan även min familj, säger han och skrattar på nytt.
– Vad gäller flyget så funkar det bättre med helikoptrar. De kan ju gå ner och landa precis när de själva vill men det kan inte flygplan. Sen är det klart att det finns ju doping för sådant om man nu måste flyga ändå, säger konstnären med ett brett leeende.

Kjell Nupen kommer att närvara för att berätta om sitt konstnärskap och utställningen vid invigningen imorgon, lördag klockan 13.00.
Utställningen pågår till och med den 22 december.


Den norske konstnären Kjell Nupen har tagit ett nytt grepp i samband med sin utställning på pumphusets konsthall då han belagt en motorcykel med bladguld.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser