Annons

Får 306 000 kronor för att sluta på egen begäran

Kommunikationschef Helena Zimmerdahl krävde 306 000 kronor i avgångsvederlag och fick det.

Landskrona stads kommunikationschef lämnade på egen begäran in sin avskedsansökan för tio dagar sedan. Idag slutar hon och på lönekontot får hon en extra gratifikation på 306 000 kronor i avgångsvederlag.

Annons
 

– Efter en samlad bedömning beslutade jag att gå henne till mötes.  Det var ett villkor från hennes sida. Tjänsten har och kommer att förändras så pass mycket att den kräver en annan kompetens och utifrån detta beslutade jag att bevilja henne avgångsvederlaget vilket motsvarar sex månadslöner. Vi resonerade också hur vi skulle göra med arbetsbefrielse men kom ganska omgående fram till att detta var det bästa för båda parter, säger kanslichef Stefan Johansson på stadsledningskontoret som anställt Helena Zimmerdahl och var hennes närmsta chef.

Igår sa stadsdirektör Susanne Öström att det normalt att folk rör på sig i stora organisationer.  Är detta ett normalt förehavande vid avsked från kommunen?
– Nej, det vill jag inte påstå.

Hur ser du på att detta sticker i ögonen på allmänheten, det vill säga skattebetalarna, och kanske inte minst på andra kommunanställda som sagt upp eller funderar på att säga upp sig för att börja arbeta med något annat?
– Det här är ingen vanlig uppsägning. Här har vi en hög chefstjänsteman vars arbetsuppgifter ändrat karaktär i kombination med att hon dessutom fått verka under ett par olika stadsdirektörer. Hennes profilbild passar helt enkelt inte längre. Om en annan kommunanställd säger upp sig så följer vi det avtal som finns. Skulle vederbörande rikta speciella krav för att sluta sin tjänst så hade vi fått titta på det då.

Om Helena Zimmerdahl inte sagt upp sig själv, hade hon blivit uppsagd eller omplacerad då?
– Nej.

Var det ett ultimatum från hennes sida med ett avgångsvederlag och vad begärde hon från början?
– Hon begärde 306 000 kronor. Även om hon nu säger att hon har ett nytt arbete på gång så bedömde jag det som rimligt med tanke på omställningen, tryggheten och att det ger henne att andrum inför möjligheten att finna ett nytt arbete. Det ansåg jag acceptabelt.

Mönstret tycks gå igen. Tidigare kommunchef Peter Billqvist ”hoppade av” efter två år med motiveringen att hans uppdrag var slutfört och liknande är tongångarna nu. Borde ni inte projektanställa istället?
– Tjänster byter karaktär och inriktning. I Helenas fall är det tydligt och hennes kompetens ligger inte på marknadsföringssidan vilket arbetet med varumärkesstrategin nu går in i.

Det talas mycket om just varumärkesstrategin. När kommer Landskronaborna att märka av den? Finns det någon rapport och visst var det väl en extern konsult inkopplad på det arbetet?
– Det är nu upp till stadsdirektören att driva det arbetet vidare. Det stämmer att Staffan Solding som gjort liknande arbete för Malmö var med i arbetet.

Fotnot:
Under åtta månader var Staffan Solding anställd för att leda arbetet med att ta fram en varumärkesstrategi för Landskrona.

Läs mer:
Kommunikationschefen sa upp sig
Zimmerdahl berättar om avhoppet

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser