Annons

Selma firas i dagarna fem

Onsdagen den 20 november är det 155 år sedan nobelpristagaren i litteratur, Selma Lagerlöf föddes på Mårbacka i Värmland. Som 27-åring flyttade hon till Landskrona där hon bodde i tolv år och detta ska firas under fem dagar med start på hennes födelsedag. Det blir allt från koncerter och föredrag till högläsning och guidade rundturer i författarens fotspår.

Selma Lagerlöf kom till Landskrona hösten 1885 för att tillträda en tjänst som lärarinna. Under sin tid i staden skrev hon bland annat Gösta Berlings saga och Antikrists Mirakler och det råder ingen tvekan om att hon då befann sig i en inspirerande period i sitt liv.
Med anledning av att Landskrona fyller 600 år ville författaren Lena Carlsson, som även är medlem i Selma Lagerlöf-sällskapet, uppmärksamma Selma Lagerlöf.
– Selma är en personlighet som verkligen sticker ut. Att hon bott och verkat i Landskrona är stort och det kändes självklart att vi skulle uppmärksamma henne i och med 600-årsjubileet, säger Lena Carlsson.

Annons
 

Arrangemanget kommer att äga rum mellan den 20-24 november och författaren kommer att uppmärksammas på olika platser i staden.
– Invigningen äger rum i Sofia Albertina kyrka och det är Landskronasonen och akademiledamoten Jesper Svenbro som talar, säger Lena Carlsson.
Det bjuds dessutom på en jubileumskonsert i kyrkan och det är Selma Lagerlöf som skrivit texterna. Musiken är även den komponerad i Landskrona.
– Det är kantat av den samtida kompositören och organisten Nils E. Lovén och med text av Selma som kommer att framföras, säger Anneli Oxenstierna, museilektor på Landskrona museum.
– Det roliga är att musiken inte spelats på länge och var mer eller mindre bortglömd. Vi visste dock att det fanns noter någonstans på Universitetsbiblioteket i Lund och med mycket stor tur hittade vi vad vi letade efter. Dessutom bjuds det även på musik av de samtida kompositörerna Amanda Meier och Elfrida Andrée.

Torsdagen den 21 november visas den permanenta utställningen ”Kära Selma!” på museet och då blir det även högläsning av breven mellan Selma, och hennes vänner Anna Oom och Elise Malmros.
Klockan 14.00 kan man gå en stadsvandring i Selmas kvarter under ledning av Greger Nilsson.

Dagen efter flyttar arrangemanget till Landskrona Teater där det bjuds på öppna föreläsningar av Louise Vinge, Sigrid Combüchen, Henrik Wivel, Jesper Svenbro, och Åke Jönsson.

Lördagens aktiviteter börjar klockan 10.00 på Landskrona Församlingshem. Det är Landskrona Syförening af år 1872, där Selma var medlem, som håller sin sedvanliga julmarknad.
– Selma var själv inte intresserad av broderi men hennes vänner var medlemmar i föreningen och då passade hon på att läsa sina texter för dessa medan de ägnade sig åt sina hantverk, säger Anneli Oxenstierna, museilektor på Landskrona museum och även hon medlem i Selma Lagerlöf-sällskapet.

Klockan 11.00 kan man även besöka stadsbiblioteket där det blir maratonläsning ur Selma Lagerlöfs verk samt en bokutställning som visar Selmas böcker på olika språk.
– Vi har fått böcker från hela nordvästra Skåne och det är en hel del språk som böckerna översatts till, informerar Sussan Ek, chef för bilioteken i Landskrona.

På söndagen arrangeras en ny stadsvandring i Selmas fotspår klockan 11.00 och två timmar senare bjuds det på barnaktiviteter med temat Selma Lagerlöf på Landskrona museum.

Mer information och fullständigt schema hittar du här.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser